Linkovi

Policija: Ubijen Palestinac nakon što je nožem napao dva policajaca u Jerusalimu


Pripadnici izraelskih bezbednosnih snaga paroliraju nedaleko od mesta napada nožem u Starom gradu u Jerusalimu, 7. marta 2022.

Izraelska policija ubila je jednog Palestinca nakon što je u ponedeljak nožem izbo dva policajca na kapiji Starog grada u Jerusalimu, navodi se u saopštenju policije. Bio je to drugi takav incident u dva dana.

Policija je saopštila da su dvojica policajaca zadobila lake do umerene povrede i da su prebačeni u bolnicu.

Hamas, islamistička grupa koja vlada Gazom, tvrdi da je napadač njihov član.

Hamas je pohvalio je napad nožem kao odgovor na ono što naziva "izraelskim protivpravnim ubistvima" Palestinaca u Jerusalimu, bez njihovog hapšenja ili suđenja.

Na snimku na društvenim mrežama vidi se nekoliko policajaca kako viču i upiru oružje u čoveka dok je ležao na zemlji kod kapije trgovca pamukom.

"Ove operacije će se nastaviti sve dok s eokupacija bude nastavljala sa agresijom i kršenjem svetih mesta u Jerusalimu", rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem.

Na fotografijama koje je distribuirala policija vide se krvavi nož na zemlji.

Državna palestinska novinska agencija VAFA identifikovala je čoveka kao Abdulrahmana Kasema iz izbegličkog kampa Džalazon u blizini Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali.

U nedelju je Palestinac koji je nožem izbo i ranio izraelskog policajca u Starom gradu ubijen kada su policajci pucali na njega, saopštila je policija.

Kasnije tog dana, izraelski vojnici su upucali Palestinca koji je bacio zapaljenu bombu na vojni položaj izvan Jerusalima, rekao je vojni portparol. Palestinski zvaničnici identifikovali su ga kao 16-godišnjaka koji je kasnije preminuo od zadobijenih rana.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim i Stari grad, zajedno sa Zapadnom obalom i Gazom u ratu 1967. godine. Palestinci traže ta područja za buduću državu. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori propali su 2014.

XS
SM
MD
LG