Linkovi

Bajden i Tramp će na debatama pokušati da pridobiju birače


Arhiva: Debata Trampa i Bajena tokom kampanje na prošlim predsjedničkim izborima, na Belmont Univerzitetu u Nešvilu, 22. oktobra 2020. godine. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)
Arhiva: Debata Trampa i Bajena tokom kampanje na prošlim predsjedničkim izborima, na Belmont Univerzitetu u Nešvilu, 22. oktobra 2020. godine. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)

Američki predsjednik Džo Bajden bio je direktan kada je riječ o predsjedničkim debatama.

Donald Tramp je poražen od mene na dvije debate 2020. godine. A od tada se nije pojavio na debatama. Sada se ponaša kao da ponovo želi debate sa mnom. Pa, uljepšaj mi dan, druže”, rekao je Bajden.

Dogovorena su dva datuma za debate: 27. jun i 10. septembar. Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp bio je drzak na tu temu prilikom govora u petak u Minesoti:

Jednostavno želim da debatujem sa tim tipom. Tražiću testiranje na drogu, zaista hoću. Ne želim da on dođe kao na govor o stanju nacije, kada je bio baš drogiran“.

Nema dokaza koji bi bili potvrda Trampovim tvrdnjama.

Predsjedničke debate: Dva sučeljavanja Bajdena i Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Senator Kris Van Holen doveo je u pitanje debatne taktike bivšeg predsjednika.

On želi da kreira tu neku vrstu atmosfere kao da je cirkusna zabava, ali izbor će biti veoma jasan. Imate Džoa Bajdena, čovjeka koji je odrastao u Skrentonu u Pensilvaniji. On se bori za srednju klasu. Vjeruje u dostojanstvo rada i pristojnost. Donald Tramp je agent haosa“, izjavio je Van Holen u intervjuu za ABC u nedelju.

Bivši sajvetnik Trampove kampanje Mark Loter, takođe u intervjuu za ABC, je pozdravio to što će oba kandidata biti na istoj pozornici:

Ovo će biti podsjećanje uživo, a Donald Tramp izlazi u javnost dva-tri puta sedmično i govori po 90 minuta. Džo Bajden rijetko radi zapravo teške intervjue. Ovo će biti izazov za predsjednika Bajdena“.

Na debatama neće biti publike. Voditelji CNN-a i ABC-a će moći da ugase mikrofone ako kandidati pokušaju da prekinu jedan drugog.

Šta su "crvene" i "plave" države?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Cilj debata je da pomognu biračima da se odluče pred novembarske predsjedničke izbore, objašnjava Džun Spikman, profesorica političkih nauka sa Univerziteta Rodžer Vilijams:

Tramp je posebno dobar u fokusiranju na negativne karakteristike svojih protivnika, a manje je zainteresovan za diskusije o temama. Pretpostavljam da će Bajden pokušati da se fokusira na teme, na njegove rezultate u ekonomiji, Bajdenove rezultate u ekonomiji, a manje na Trampove karakteristike kao kandidata“.

Da bi debate uticale na glasove, važan je tajming, kaže analitičar Džon Fortije iz organizacije “American Enterprise Institute”:

Kada se približite izborima i kada mnogi birači obraćaju pažnju, takve debate imaju mnogo gledalaca i ljudi prate da bi zaista vidjeli jesu li neodlučni, da bi željeli da donesu odluku u poslednjoj minuti“.

Oba kandidata će nastaviti da rade na prikupljanju podrške birača i ove sedmice. Tramp će posjetiti Južni Bronks, a Bajden putuje u Nju Hempšir i Masačusets.

XS
SM
MD
LG