Linkovi

"Ulepšaj mi dan, druže" - "Dolazim": Pao dogovor o debatama Bajdena i Trampa


Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AFP/Brendan Smialowski and Angela Weiss)
Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AFP/Brendan Smialowski and Angela Weiss)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i bivši šef države Donald Tramp u sredu su se složili da održe dve debate u kampanji u junu i septembru.

Domaćin prve, 27. juna, biće televizija CNN, a debata će se održati u Atlanti, u saveznoj državi Džordžija. Druga debata zakazana je za 10. septembar na televiziji ABC, ali još nije utvrđeno gde će se održati.

Brzi dogovor o rasporedu sučeljavanja usledio je posle najave demokrate Bajdena da neće učestvovati u jesenjim predsedničkim debatama koje je sponzorisala nestranačka komisija koja ih je organizovala više od tri decenije.

Umesto toga, iz Bajdenove kampanje su predložili da mediji direktno organizuju debate sa potencijalnim demokratskim i republikanskim kandidatima, pri čemu će prva biti održana krajem juna, a druga u septembru.

Tramp je, u postu na svojoj društvenoj mreži "Truth Social", napisao da je "spreman i voljan da raspravlja" o Bajdenu u predloženo vreme. Nekoliko sati kasnije, Bajden je rekao da je prihvatio poziv CNN na debatu 27. juna, dodajući: „Ti si na potezu, Donalde. Kao što si rekao: bilo gde, bilo kada“.

Tramp je za Foks njuz digital rekao da je prihvatio poziv: „Dolazim“, kazao je on.

Ipak, činilo se da dve strane imaju značajne razlike u ključnim pitanjima o tome kako organizovati debate, uključujući dogovor o medijskim partnerima, moderatorima, lokaciji i pravilima - nekima od pitanja koja su dovela do formiranja Komisije za predsedničke debate 1987.

Bajdenov predlog bi isključio kandidate treće strane, kao što je Robert F. Kenedi junior.

Bajdenov potez pokazuje da je spreman da preuzme određene rizike kako bi povećao svoje rezultate u istraživanjima javnog mnjenja u trci u kojoj zaostaje za Trampom u ključnim državama, pošto su glasači i dalje zabrinuti zbog njegovih godina i upravljanja ekonomijom.

„Donald Tramp je izgubio dve debate od mene 2020. Od tada se nije pojavio na debati“, rekao je Bajden u video poruci objavljenoj na Eksu.

„Sada se ponaša kao da želi ponovo da raspravlja o meni. Ulepšaj mi dan, druže, čak ću to učiniti dvaput".

Tramp je odgovorio Bajdenu nazivajući ga „najgorim protivnikom u TV duelu“ sa kojim se ikada suočio.

„Spreman sam i voljan da raspravljam sa pokvarenim Džoom u dva predložena termina u junu i septembru“, objavio je on.

„Snažno bih preporučio više od dve debate i, zbog uzbuđenja, da se održe na nekom izuzetno velikom mestu, iako se Bajden navodno plaši velikog broja ljudi - to je samo zato što ih ne razume“, dodao je Tramp.

Tramp je prethodno odbio da raspravlja o svojim rivalima u republikanskoj trci za predsedničku nominaciju.

U snimku, Bajden je takođe aludirao na Trampove probleme sa zakonom, referencom na pauze svake sredu u Trampovom suđenju za tajni novac u Njujorku.

"Pa hajde da izaberemo datume, Donalde. Čuo sam da si sredom slobodan", rekao je Bajden.

Bajden je rekao da bi želeo da raspravlja sa Trampom o ukidanju presude Ro protiv Vejda koja je garantovala nacionalno pravo na abortus, pretnji koju bivši predsednik predstavlja za demokratiju i Trampovim ekonomskim planovima.

Tramp je rekao konzervativnom radio voditelju Hjuu Hjuitu da bi debata trebalo da traje dva sata i da bi od obojice trebalo zahtevati da stanu.

XS
SM
MD
LG