Linkovi

Kakav je odnos kandidata za predsednika SAD prema uvozu iz Kine?


Kakav je odnos kandidata za predsednika SAD prema uvozu iz Kine?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Kakav je odnos kandidata za predsednika SAD prema uvozu iz Kine?

Američki predsednik Džo Bajden želi da utrostruči carine na deo uvoza čelika iz Kine jer kaže da nepravedno utiču na radna mesta u SAD. To je znak američkim radnicima u državi koja je centralna za ovu predsedničku kampanju.

Predsednik Bajden je poručio radnicima čeličane u Pensilvaniji da će zaštititi njihova radna mesta od jeftinog uvoza iz Kine.

„Cene su nepravedno niske jer kineske čeličane ne moraju da brinu o ostvarivanju profita jer kineska vlada izdašno subvencioniše. Oni nemaju konkurenciju, oni varaju i varaju. Vidimo štetu ovde u Americi", naveo je Bajden.

Bajden je obećao da će se suprotstaviti nelojalnoj kineskoj konkurenciji, nazivajući Peking ksenofobičnim. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian kaže da su optužbe za ksenofobiju licemerne pošto dolaze iz zemlje koja bi trebalo da ukine protekcionističke mere protiv Kine.

“Kina zna za relevantne izveštaje. Kina bi želela da pita: „Da li govorite o Kini ili o samoj Americi?“, pitao je Đian.

Bajdenove mere protiv kineskog čelika bi bile strožije nego carine koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp, koji je uveo porez od 25 odsto na kineski čelik. Iz Trampove predsedničke kampanje za Glas Amerike navode da „Bajdenova kampanja napada efikasne carine koje je Kini uveo predsednik Tramp, istovremeno dok Bajdenova Bela kuća planira da primeni slične tarife”. Iz Trampovog štaba dodaju da “Bajdenov tim ili vode licemeri ili ljudi koji ne znaju šta rade“.

Jedna razlika u pristupu kandidata je u tome što je Tramp koristio tarife više da utiče na nove trgovinske sporazume, kaže Rejčel Ziemba iz Centra za novu američku bezbednost.

„Oni su koristili tarife delimično kao prednost kako bi rešavali trgovinski deo. Sada Bajdenova administracija koristi tarife, ali pokušava da to bude ciljano, ali koriste industrijske mere i druge podsticaje da podstaknu američku proizvodnju, da podstaknu strane i američke kompanije da investiraju u Sjedinjene Države", navela je Ziemba.

Radnici čeličane u Pensilvaniji su važno glasačko telo u državi koja bi mogla da prevagne na stranu bilo kog od kandidata. Bajdenova kampanja je emitovala ovu reklamu u kojoj se pojavljuje radnik čeličane iz Pensilvanije Džodžo Burdžes.

„Trenutno imamo predsednika koji najviše čini za Ameriku i za radnike, više nego što smo ikada imali u istoriji ove zemlje. Donald Tramp brine samo o jednoj osobi, a ta osoba je Donald Tramp”, kaže Burdžes.

Tramp je vodio kampanju za glasove sindikata tokom prošlogodišnjeg štrajka automobilske industrije govoreći radnicima da su propisi Bajdenove administracije napad na njihova radna mesta.

„Auto-industriju ubijaju i uopšte nije bitno šta ćete dobiti. Nije me briga šta ćete dobiti u naredne dve ili tri nedelje ili pet nedelja, oni će zatvoriti fabriku i praviće automobile u Kini i na drugim mestima”, rekao je Tramp.

Anketa mreže NBC ranije ove godine pokazala je da glasači sindikata i njihove porodice više naginju Bajdenu nego Trampu, ali sa manjom razlikom nego 2020. godine.

XS
SM
MD
LG