Linkovi

Može li Robert Kenedi Junior da "pomrsi račune" Bajdenu ili Trampu?


Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Junior govori na mitingu u Ostinu u Teksasu, 13. maja 2024.
Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Junior govori na mitingu u Ostinu u Teksasu, 13. maja 2024.

Malo je tema o kojima predsedničke kampanje Donalda Trampa i Džoa Bajdena mogu da postignu saglasnost. Jedna od njih je kandidatura advokata, aktiviste sa slavnim političkim pedigreom – Roberta F. Kenedija Juniora. I Bajdenov i Trampov izborni štab vide Kenedija kao osobu koja potencijalno može da im pokvari planove i odvuče glasače.

Oko polovine registrovanih birača reklo je anketarima da bi, ukoliko dobiju priliku, zamenili i predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa nekim drugim na ovogodišnjem glasačkom listiću. Na scenu stupa - Robert Kenedi Junior.

“Ako zamislite kako će ova zemlja izgledati u novembru, bilo da pobedi predsednik Tramp ili predsednik Bajden, podele će se nastaviti, gnev, gorčina, haos, polarizacija će se samo pogoršati. Jedini način da to okončamo je putem moje uspešne kandidature”, izjavio je Kenedi na jednom predizbornom skupu.

Može li Robert Kenedi Junior da pokvari planove Bajdenu ili Trampu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Kenedi, čiji je promukli glas posledica neizlečivog neurološkog poremećaja, nije dozvolio da ga obeshrabri što na stranačkim izborima Demokratske partije nije mogao da pobedi Bajdena. Trku vodi kao nezavisni kandidat.

“Robert F. Kenedi Junior neće biti sledeći predsednik Amerike” - kaže profesor na univerzitetu Džordžtaun Hans Noel prenoseći zajedničko mišljenje politikologa. Međutim, ono što brine i Bajdenov i Trampov izborni štab je mogućnost da Kenedijevo ime bude na glasačkom listiću u šest takozvanih neopredeljenih država, gde bi samo nekoliko hiljada glasova za njega ...

“… moglo da promeni ishod izbora u toj državi. A onda, to naravno menja smer te države. Ako je država dovoljno velika, a krajnji rezultati izbora prilično tesni, kao što očekujemo, to bi moglo da promeni ishod trke", primećuje Noel.

“Biću na glasačkom listiću u svakoj državi. Biću na glasačkom listiću u svakoj državi do jula” - obećaoo je u jednom intervjuu Robert Kenedi Junior.

Ovaj kandidat ima jednu prednost u odnosu na ostale kandidate trećih strana koji se takođe takmiče u nekim državama – a to je prepoznatljivo ime. Njegov otac je bio Bobi Kenedi, favorit na stranačkim izborima Demokratske partije 1968. godine, pre nego što je ubijen. Njegov stric je bio predsednik Džon Kenedi, ubijen dok je bio na položaju 1963.”

“Porodica Kenedi uopšte nije oduševljena što se on takmiči i više puta su to jasno stavili na znanje”, ukazuje profesor Noel.

Na primer, to su uradili na skupu gde su članovi porodice Kenedi stajali uz predsednika Bajdena, a među njima je bila Keri Kenedi, sestra Roberta F. Kenedija Juniora.

“Želimo da bude kristalno jasno da je što se nas tiče, najbolji put napred za Ameriku da izabere ponovo Džoa Bajdena i Kamalu Haris na još četiri godine”, rekla je Keri.

Kenedijeva kontroverzna uverenja o vakcinama, poreklu kovida 19 i ubistvo njegovog oca i strica privukli su neke pristalice, ukazuje profesor Noel.

“Kenedi je u ovom trenutku mnogo popularniji među republikancima nego demokratama. Ali to je pretežno zato što je on demokrata, ili bivši demokrata, koji govori ružne stvari o drugim demokratama. Republikanci to vole da čuju i misle da zvuči interesantno. Ali oni neće glasati za njega umesto Donalda Trampa”.

Kenedijev tim je odbio zahtev da kandidat ili njegov saradnik govore za Glas Amerike navodeći da je “kampanja odlučila da samo daje intervjue američkim medijima koji se obraćaju američkoj publici u ovom trenutku.”

Iz Amerike 163 | Kongresmen o Srbiji, Kosovu, BiH; Robert Kenedi mlađi; Štrajk glumaca; Mesimanija
please wait

No media source currently available

0:00 0:14:43 0:00

XS
SM
MD
LG