Linkovi

Anketa: Amerikance najviše brinu prijetnje po demokratiju


Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)
Džo Bajden i Donald Tramp (Foto: AP)

Kada su došli na glasačka mjesta u martu, tokom primarnih izbora, registrovani birači demokrate i republikanci u Arizoni bili su jasni oko toga kojeg kandidata žele da njihove stranke nominuju za predsjedničku trku.

Mislim da je Džo Bajden jedini kandidat koji nam nudi slobodu, demokratiju i slobodu za sve, ne samo za ljude koji glasaju za vas”, rekao je Hauard Vebster.

Još jedan birač iz Arizone, Nikolas Pela, ima drugačiji stav:

"Glasao sam za Donalda Trampa. Vjerujem da jedino on ima volju da se zauzme za Ustav onako kako je napisan i on je jedini kojeg svi zbog toga napadaju.“

Politički ekstremizam i prijetnje za demokratiju su najvažniji problemi sa kojima se suočavaju Sjedinjene Države, naveli su birači koje je agencija Ipsos anketirala polovinom aprila. Demokrate su zabrinute zbog autoritarizma.

Pristalice demokrata i republikanaca različito o odbrani demokratije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Zaista, kada kažu ’spašavanje demokratije’, demokrate zapravo misle ’spašavanje demokratije od Trampa’. Mi to zovemo ’anti-Tramp glasanje’ i po našim procjenama, riječ je o oko 25 posto odrasle populacije“, kaže Kliford Jang, predsjednik za odnose s javnošću Ipsosa.

Nezavisni birači se slažu sa demokratama po ovom pitanju, ali republikanci zaštitu demokratije vide na drugačiji način.

Mnoge od kritika sa desne strane, među republikancima, su o pokvarenom sistemu, sistemu kojeg kontrolišu elite ili koji je namješten od elita. Tako da kada republikanci definišu ’spašavanje demokratije’, oni zapravo govore o izbornoj mašineriji i generalno poštenju izbora“, kaže Jang.

Sam Donald Tramp, republikanski predsjednički kandidat, je svojim simpatizerima usadio osjećaj hitnosti:

Ako ne pobijedimo 5. novembra, mislim da će naša zemlja prestati da postoji. Ovo bi mogli da budu posljednji izbori koje imamo. Zaista to mislim.

Tokom kampanje za reizbor, predsjednik Džo Bajden je upozoravao o rizicima koje vidi u Trampovom povratku u Bijelu kuću:

“Naša demokratija je zaista ugrožena. Kada on govori o tome da će biti diktator prvog dana, on zapravo misli da će moći da negira dijelove Ustava.“

Ko može biti predsednik Sjedinjenih Država?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Uz naznaku da su ankete samo prikaz stanja u određenom trenutku, 38 posto anketiranih smatraju da Bajden ima bolji plan za nošenje sa prijetnjama po demokratiju, u poređenju sa 29 posto onih koji smatraju da Tramp ima bolji plan.

Bajden je kandidat establišmenta. On je stvorenje establišmenta. Posmatraju ga kao red i stabilnost. Tramp na neki način konkretnije predstavlja otklon od establišmenta“, kaže Jang iz Ipsosa.

Osim zaštite demokratije, osobe iz Ipsosove ankete su kao ključne zabrinutosti u kontekstu izbora navele ekonomiju i imigraciju.

XS
SM
MD
LG