Linkovi

Bajden upozorio Šija na posledice ako Kina pomogne Rusiji u Ukrajini


Američki predsednik Džo Bajden razgovara putem video linka sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom (Foto: The White House/Handout via REUTERS)
Američki predsednik Džo Bajden razgovara putem video linka sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom (Foto: The White House/Handout via REUTERS)

Američki predsednik Džo Bajden preneo je kineskom predsedniku Ši Đinpingu da će se Kina suočiti sa posledicama, ne samo u SAD već i u širem delu sveta, ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u njenom ratu u Ukrajini, rekao je u petak neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik, koji je novinare informisao o gotovo dvosatnom razgovoru Bajdena i Šija, rekao je da je razgovor dvojice lidera, putem video linka, "bio direktan, sadržajan i detaljan".

"Videćemo koje će odluke Kina doneti narednih dana i nedelja", istakao je američki zvaničnik.

Iz Bele kuće je prethodno saopšteno da je razgovor bio usredsređen na "rusku invaziju bez povoda na Ukrajinu" i da je Bajden preneo Šiju koje su "implikacije i posledice", ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji dok ona napada ukrajinske gradove i civile.

"Predsednik Bajden izneo je stavove SAD i naših saveznika i partnera o krizi i detalje naših napora da se spreči, a zatim i odgovori na invaziju, uključujući i nametanje posledica Rusiji. Opisao je implikacije i posledice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji dok ona izvodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile", navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Takođe se dodaje da je predsednik naglasio podršku diplomatskom rešenju krize.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da će o kineskim potezima da podrži Rusiju, Bajden razgovarati na sastancima u Evropi naredne nedelje.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Ši rekao Bajdenu da rat u Ukrajini mora da se okonča što pre i zatražio od NATO članica da održe dijalog sa Moskvom. Nije međutiim okrivio Rusiju za invaziju.

"Glavni prioriteti sada su nastavak dijaloga i pregovora, izbegavanje civilnih žrtava, sprečavanje humanitarne krize, prestanak borbi i kraj rata što je pre moguće", rekao je Ši, a prenose mediji.

Dodao je da bi sve strane trebalo da zajedno podrže dijalog Rusije i Ukrajine i pregovore, te da bi SAD i NATO takođe trebalo da razgovaraju sa Rusijom da se reši "suštinsko pitanje" ukrajinske krize i reše bezbednosne primedbe Rusije i Ukrajine.

Kineski mediji su preneli da je Ši tokom razgovora sa Bajdenom naveo da"ukrajinska kriza nije nešto što želimo da vidimo", te da je razgovor održan na američki zahtev.

Novi front u odnosima SAD i Kine

Vašington je zabrinut da bi Kina mogla da pomogne Rusiji da zaobiđe ekonomske sankcije koje su uvele zapadne zemlje.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja sada traje već četvrtu nedelju, ubijeno je na stotine civila, gradske oblasti pretvorene su u ruševine i izazvana je humanitarna kriza dok milioni ljudi beže iz zemlje.

Takođe je otvorio novi front u spornim američko-kineskim odnosima, umanjujući Bajdenove početne nade da će ublažiti širok spektar sporova korišćenjem lične veze sa Šijem koja je prethodila njegovom mandatu.

Iz Bele kuće je u petak saopšteno da su se dvojiica lidera saglasila da kanale komunikacije drže otvorenim, da bi "se rešavala pitanja konkurencije između dve zemlje".

Bajden je, kako je saopšteno, ponovio da se američka politika na Tajvanu nije promenila, naglasio da se SAD i dalje protive jednostranim promenama statusa kvo.

Bajden je srdačno pozdravio Šija tokom prvih trenutaka video konferencije u novembru. Ši je Bajdena nazvao "starim prijateljem".

Američki zvaničnici sve više posmatraju odnose sa Pekingom kroz prizmu inherentne konkurencije, iako žele da izbegnu "hladni rat" ili direktnu konfrontaciju između dve rivalske sile.

Vašington vidi da se Kina još više približava Rusiji nakon što su Ši i ruski predsednik Vladimir Putin prošlog meseca objavili strateško partnerstvo "bez ograničenja".

Kina je odbila da osudi rusku akciju u Ukrajini ili da je nazove invazijom, a cenzurisala je onlajn sadržaj u Kini koji je prozapadni ili nepovoljan za Rusiju.

Peking je, iako je rekao da priznaje suverenitet Ukrajine, takođe rekao da Rusija ima legitimnu zabrinutost u vezi s bezbednošću na koju bi trebalo da se obrati pažnja i pozvao na diplomatsko rešenje sukoba.

Dok je Bajdenova administracija zapretila neodređenim protivmerama ako Kina pomogne napore Rusije u Ukrajini, zvaničnici su postali uzdržaniji prema toj verovatnoći.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici još nisu odlučili tačno koje korake da preduzmu protiv Kine, kaže jedna osoba uključena u te razgovore.

Ciljanje Pekinga vrstom opsežnih ekonomskih sankcija koje su uvedene Rusiji imalo bi potencijalno strašne posledice po Sjedinjene Države i svet, s obzirom na to da je Kina druga najveća ekonomija i najveći izvoznik.

Zvaničnici su sedmočasovni sastanak u Rimu u ponedeljak između Bajdenovih i Šijevih pomoćnika na nižem nivou opisali kao "težak" i "intenzivan".

Bajdenova administracija još nije ponudila dokaze za tvrdnju da je Kina signalizirala spremnost da pomogne Rusiji.

Moskva je demantovala da je od Kine tražila vojnu pomoć, a kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je tu ideju nazvalo "dezinformacijom".

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je ove nedelje da zemlja računa na Kinu da joj pomogne da izdrži udar na njenu ekonomiju prouzrokovan zapadnim kaznenim sankcijama koje imaju za cilj izolaciju ruske ekonomije od ostatka sveta.

Rat koji se vodi u Evropi nije jedina izazovna tema na dnevnom redu za Bajdena i Sija.

Očekuje se da će dvojica lidera uporediti stavove o iranskim nuklearnim pregovorima, lansiranju raketa Severne Koreje i Tajvanu.

Kina i Sjedinjene Države takođe vode odvojene trgovinske pregovore.

XS
SM
MD
LG