Linkovi

Bajden nominovao Pita Butidžidža za sekretara za saobraćaj


ARHIVA - Novozabrani predsednik SAD Džo Bajden i bivši demokratski predsednički kandidat Pit Butidžidž
ARHIVA - Novozabrani predsednik SAD Džo Bajden i bivši demokratski predsednički kandidat Pit Butidžidž

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovao je Pita Butidžidža, svog bivšeg rivala za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, za kandidata za sekretara za saobraćaj, saopštio je Bajdenov tranzicioni tim.

Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani koji nikada nije bio na položaju u federalnoj vladi, prvi je pripadnik LGBTQ zajednice nominovan za mesto u Bajdenovoj administraciji. Ako njegova kandidatura bude potvrđena u Senatu, bio bi prvi član kabineta iz LGBTQ zajednice.

Za Butidžiža se prethodno spekulisalo da će obavljati nekoliko različitih funkcija u Bajdenovoj administraciji. Na položaju sekretara za saobraćaj, iskoristiće svoje iskustvo u bavljenju urbanim pitanjima da bi nadgledao federalnu agenciju zaduženu za američke autoputeve, vazduhoplovni saobraćaj i saobraćajni sistem.

Butidžidž je tokom izborne trke za demokratsku predsedničku nominaciju bio nočekivano popularan. Pobedio je na prvom stranačkom skupu u Ajovi, prikupio značajana finansijska sredstva za kampanju i bio veoma popularan na društvenim mrežama.

Nakon što je Bajden preuzeo vođstvo, pobedom na primarnim izborima u Južnoj Karolini, 38-godišnji Butidžidž je brzo povukao kandidaturu i podržao bivšeg potpredsednika SAD i pomogao mu da konsoliduje podršku umerenog krila Demokratske stranke.

U poslednjim nedeljama predizborne kampanje, često je branio Bajdena tokom gostovanja u televizijskim programima.

Kampanja za ljudska prava, najveća američka organizacija koja se bori za prava LGBTQ zajednice pozdravila je nominaciju Butidžidža, navodeći da je on "otvoren i iskren" u pogledu svog identiteta.

"Njegov glas u kabinetu kao borca za LGBTQ zajednicu pomoći će novoizabranom predsedniku da našu naciju učini boljom, snažnijom i ravnopravnijom nego ranije", naveo je u saopštenju predsednik organizacije Alfonso Dejvid.

Uprkos tome što mu raste popularnost u Demokratskoj stranci, Butidžidžovoj potencijalnoj nominaciji za mesto u Bajdenovom kabinetu protivile su se brojne progresivne organizacije i afroamerički lideri, koji su kritikovali njegove poteze kada je reč o građanskim pravima.

Tokom stranačkih izbora za demokratski predsedničku nominaciju, Butidžidž je bio suočen sa oštrim kritikama afroameričkih aktivista, koji su tvrdili da kao gradonačelnik nije uradio dovoljno da se izbori sa sistemskim rasizmom u Saut Bendu i da pomogne Afroamerikancima da podele benefite ekonomske revitalizacije tog grada. Butidžidž je odbacio te kritike.

Tokom razgovora sa novinarima u utorak, lider pokreta "Životi crnaca su važni" u Saut Bendu, Džordan Gajger, rekao je da Butidžidž "nije kvalifikovan za položaj u vladi".

XS
SM
MD
LG