Linkovi

Bajden i Tramp razmenili verbalne udarce, obojica u kampanji u Ajovi


Bivši potpredsednik Džo Bajden i predsednik Tramp obojica obilaze Ajovu u utorak, 11. juna 2019.
Bivši potpredsednik Džo Bajden i predsednik Tramp obojica obilaze Ajovu u utorak, 11. juna 2019.

Predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Džo Bajden, trenutno favorit među demokratskim kandidatima, istog dana održavaju skupove u Ajovi, saveznoj državi na srednjem zapadu. Dve posete su se, po svemu sudeći, slučajno podudarile.

Dvojica političara, obojica u svojim 70-im, u utorak su razmenila kritike. Bajden je ocenio da je Tramp “egzistencijalna pretnja Americi”, njenom ugledu u svetu i demokratiji. "Četiri godine Trampa bile bi odstupanje od naše istorije dok bi nas osam godina Trampa - fundamentalno promenilo kao naciju", rekao je bivši potpredsednik.

Predsednik Tramp je, pred odlazak u Ajovu, izjavio da bi najviše voleo da mu Bajden bude rival na izborima 2020. zato što je, kako kaže, “mentalno slab” i ima "manje energije od svih drugih demokratskih kandidata". Predsednikovi saradnici, ipak, kažu da Trampa brine Bajednova popularnost među biračima iz radničke klase.

Bajden i Tramp već nedeljama, sa razdaljine, razmenjuju verbalne udarce, na račun karaktera, politike i ponašanja jedan drugog. U Ajovi će najmanja razdaljina između njih dvojice iznositi 160 kilometara.

Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima pred put u Ajovu, 11. juna 2019.
Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima pred put u Ajovu, 11. juna 2019.

Tramp, koji je objavio da se kandiduje za drugi mandat u Beloj kući čim je inaugurisan 2017, obilazi zapadni deo Ajove da bi pričao o obnovljivoj energiji. Zatim putuje za Demojn, najveći grad u državi, sa više od 200.000 stanovnika gde će večerati sa republikanskim donatorima. Bajden obilazi tri zajednice u istočnom delu države.

Predsednik Tramp često naziva demokratskog favorita "pospani Džo Bajden" a nedavno ga je opisao kao osobu sa niskim koeficijentom inteligencije, navodeći da ga je tako zapravo branio jer ga je severnokorejski lider Kim Džong Un nazvao "idiotom niskog IQ-a". Predsednik je kritikovao Bajdena iz Bele kuće, na Tviteru kao i tokom putovanja u inostranstvu. Bivši potpredsednik je odogovorio da neće dozvoliti da ga Tramp uvuče u "rvanje u blatu" ali je dodao: "ima toliko nadimaka koje mogu da mu nadenem, počevši od - klovn".

XS
SM
MD
LG