Linkovi

Berni Sanders ponovo u trci za predsednika


Demokratski predsednički kandidat Berni Sanders na mitingu u Indijani tokom predsedničke kampanje u maju 2016.

Senator iz Vermonta Berni Sanders objavio je da ulazi u predsedničku trku 2020, čime se dodatno proširila lista kandidata koji se bore za predsedničku nominaciju Demokratske stranke kako bi, zatim, stali na crtu predsedniku Trampu.

Sanders je pokušao da osvoji nominaciju svoje stranke 2016. ali ga je pobedila bivša državna sekretarka Hilari Klinton.

77-godišnji senator stekao je veliki broj pristalica zahvaljujući planovima da obezbedi besplatno školovanje na koledžima i da vlada značajno proširi svoju ulogu u pružanju zdravstvene zaštite svim Amerikancima.

Do početka sezone primarnih izbora ostalo je još godinu dana a spisak demokratskih kandidata je već dugačak. Među njima su Sandersove kolege iz Senata Elizabet Voren, Kori Buker, Ejmi Klobučar, Kristen Džilibrend i Kamala Haris.

Sanders je svoju kandidaturu objavio u ranom jutarnjem imejlu svojim pristalicama, pozivajući milion ljudi da se registruje i pomogne nastanku pokreta koji će se suprotstaviti specijalnim interesima. Kandidaturu je potvrdio u intervjuu za javni radio Vermonta i objavio video na YouTube-u u kojem je izneo glavne teme svoje kampanje.

Sanders, koji često kritikuje predsednika Trampa, u svom imejlu pristalicama je ocenio da je Tramp "najopasniji predsednik u savremenoj američkoj istoriji" i dodao: "Imamo posla s predsednikom koji je patološki lažov, prevarant, rasista, šovinista, ksenofob i neko ko potkopava američku demokratiju dok nas vodi u smeru autoritarnog režima".

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Sanders je među najbolje rangiranim kandidatima na izborima 2020, ali će mu konkurenciju predstavljati brojne druge demokrate iz takozvanog progresivnog krila, koji se zalažu za mnoge od tema koje su, zahvaljujući Sandersu, postale neke od glavnih pitanja koja podržava Demokratska stranka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG