Linkovi

Anti-socijalizam - Trampova nova izborna parola


Predsednik Tramp govori na mitingu u El Pasou u Teksasu (arhivski snimak)
Predsednik Tramp govori na mitingu u El Pasou u Teksasu (arhivski snimak)

Do sledećih predsedničkih izbora ostalo je još 20 meseci, ali predsednik Donald Tramp je već pronašao parolu za tu bitku. Tramp je uveren da će njegov anti-socijalistički stav saterati nastojanja njegovih rivalskih demokrata u ćošak i otvoriti put za još jednu pobedu 2020.

Novinarka Glasa Amerike koja prati Belu kuću Petsi Vidakusvara istražuje da li je anti-socijalizam efikasan u strategiji za reizbor u današnjoj Americi, u kojoj su mnogi razočarani - kako tvrde, neuspesima kapitalizma.

Prošlo je više od 60 godina od propagandnih crtaća iz ere hladnog rata, ali socijalizam je još uvek bauk u američkoj politici.

“U socijalizmu je važna samo jedna stvar - dati vlast vladajućoj klasi.", upozorava predsednik Tramp.

Pošto je do izbora ostalo dvadeset meseci, anti-socijalizam je Trampova parola za ovu bitku.

Predsednik Tramp grli američku zastavu na skupu Konferencije Konzervativne političke akcije CPAC u Merilendu, 2. marta 2019.
Predsednik Tramp grli američku zastavu na skupu Konferencije Konzervativne političke akcije CPAC u Merilendu, 2. marta 2019.

Na godišnjoj konferenciji konzervativaca ranije ovog meseca Tramp je optužio demokrate da žele da “zamene prava pojedinaca totalnom vladinom dominacijom.”

Njegova glavna meta? Senator Berni Sanders samo-proglašeni “demokratski socijalista” i jedan od favorita medju velikim brojem demokratskih predsedničkih kandidata.

“Potrebni su nam ekonomija i vlada koji funkcionišu za sve nas, a ne samo za 1 odsto stanovništva”, ponavlja Sanders.

Senator Berni Sanders proglašava zvanični početak svoje izborne kampanje okružen pristalicama u Bruklinu, 2. marta 2019.
Senator Berni Sanders proglašava zvanični početak svoje izborne kampanje okružen pristalicama u Bruklinu, 2. marta 2019.

Berni Sanders zagovara mere poput univerzalne zdravstvene nege, besplatnog višeg obrazovanja i udvostručenja minimalne nadnice. On takodje podržava “Zeleni nju dil”, neobavezujuću rezoluciju koju su predložile demokrate kako bi se oživela ekonomija i eliminisalo ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Taj termin podseća na "Nju dil" predsednika Franklina Ruzvelta - veliki vladin paket stimulativnih mera da se ponovo uspostavi prosperitet tokom Velike depresije 30-tih godina prošlog veka.

Medjutim, da li je Sanders najbolji kandidat da ujedini birače koji nisu za Trampa?

“Ako demokrate nominuju nekog kandidata iz krajnje levice koji govori o socijalizmu to je najbolji ishod za republikanske kandidate i reizbor predsednika Trampa”, kaže Vit Ajer iz istraživačke grupe "North Star Opinion".

Ankete pokazuju da su se gledišta Amerikanaca o socijalizmu promenila, posebno kod milenijalaca koji su sazreli tokom recesije 2008. i koji su razočarani ekonomijom koja pruža sve manje prilika.

“Oni su jako oprezni kada se radi o trošenju van njihovih mogućnosti. Zaziru od kreditnih kartica", objašnjava Stefani O Konel, blogerka koja piše o finansijskom menadžmentu.

Ali to je rizik koji je predsednik očigledno spreman da preduzme. Analitičari istuču da će predstavljanje demokrata kao socijalista osnažiti Trampovu bazu i ojačati popularnost republikanaca kod hispanskih birača.

“Posebno u državama poput Floride, gde živi veliki broj imigranata iz Venecuele i Kube. Oni razumeju tačno šta je socijalizam i to ne vole”, ističe Danijel Runde iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Upravo to je ono što je Tramp naglasio u svom prošlomesečnom govoru u Majamiju.

“Socijalizam obećava bolju budućnost, ali se uvek vraća na najmračnija poglavlja prošlosti.”

Što je upozorenje koje će predsednik verovanto ponoviti tokom kampanje za izbore 2020.

XS
SM
MD
LG