Linkovi

Bajden se "izlanuo", Džilibrend zvanično ušla u trku


Džo Bajden govori na skupu demokrata u Delaveru, 16. marta 2019.
Džo Bajden govori na skupu demokrata u Delaveru, 16. marta 2019.

Demokrata Džo Bajden vodio je predsedničku kampanju u svakom smislu osim formalnog u subotu. On je odbio da saopšti svoje planove za 2020. ali je dao određene nagoveštaje, uključujući i jedan lapsus koji je dobar signal da će bivši potpredsednik Amerike uskoro proglasiti kandidaturu.

Kako broj kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju raste, očekuje se da će se Bajden pridružiti toj brojnoj grupi ali je do sada svoje pristalice ostavljao u neizvesnosti šta će odlučiti.

U svojoj državi Delaver dočekan je kao heroj kada je na večeri na kojoj se okupilo skoro hiljadu uticajnih demokrata izjavio da je vreme da "Amerika ponovo dobije kičmu" ali i da je "politički konsenzus" neophodan da bi se zemlja odmakla od toksičnog tona Trampove ere.

“Politika nam je postala tako pakosna, tako sitničava i otrovna da više ne možemo da upravljamo, u većini slučajeva ne možemo ni da razgovaramo jedni sa drugima", rekao je.

Da li je lapsus bio nameran?

Bajden je zatim napravio lapsus, možda slučajno, a možda savršeno strateški odrađen.

“Kažu mi da me kritikuje nova levica. Ali ja za sobom imam najprogresivnija glasanja od bilo koga ko se takmiči ...", počeo je Bajden da bi se ispravio "bilo koga ko BI se takmičio za predsednika."

Publika je odmah odreagovala a njegove najstrastvenije pristalice su skočiile na noge skandirajući "Kandiduj se, Džo."

“Nisam to tako mislio!, nasmejao se a zatim prekrstio dok je trajao aplauz.

76-godišnji Bajden zvučao je povremeno kao da uvežbava govor u kampanji. On već mesecima razmišlja o ulasku u predsedničku trku kako bi se suprostavio predsedniku Trampu na nacionalnim izborima. Iako se prema svim anketama nalazi na samom vrhu po popularnosti među demokratskim potencijalnim biračima, stratezi i komentatori ističu da je pod pritiskom da uskoro uđe u trku, ili se povuče iz nje.

Kristen Džilibrend počela kampanju

Senatorka iz Njujorka Kristen Džilibrend započela je kampanju za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske partije na izborima 2020. Formalno je pokrenula kampanju u nedelju ujutru, i to ne držanjem velikog govora već objavljivanjem video snimka na kojem postavlja pitanje "Da li će hrabri pobediti?"

Kirsten Džilibrend, demokratska predsednička kandidatkinja razgovara sa biračima 15. marta 2019.
Kirsten Džilibrend, demokratska predsednička kandidatkinja razgovara sa biračima 15. marta 2019.

"Treba nam lider koji donosi hrabre odluke", poručila je Džilibrend na video snimku. "Neko ko se ne plaši napretka." Senatorka planira da održi svoj prvi veliki govor sledeće nedelje ispred Trampovog hotela u Njujorku.

U video snimku je nagovestila na koje će se teme koncentrisati u kampanji. "Lansirali smo ljude u svemir, sleteli na Mesec. Ako možemo to, definitivno možemo da ostvarimo univerzlanu zdravstvenu zaštitu", rekla je. "Možemo da pružimo plaćeno porodiljsko i drugo porodično odusustvo svima, da okončamo oružano nasilje, usvojimo "zeleni novi dil", izbacimo novac iz politike i povratimo svoju demokratiju."

XS
SM
MD
LG