Linkovi

Beto O' Rurk unosi mladost i energiju u demokratsku trku


Beto O'Rurk pokazao je veliku veštinu u skupljanju donacija.

Bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’ Rurk je najnoviji kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske partije. O’ Rurk nije bio mnogo poznat na nacionalnom nivou dok nije zamalo pobedio republikanskog senatora Teda Kruza na kongresnim izborima u novembru, a sada se nada da će mu ta brzo stečena slava pomoći da stigne sve do Bele kuće 2020.

Posle više meseci iščekivanja, bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’ Rurk započeo je svoju predsedničku kampanju u Ajovi, državi koja prva glasa na stranačkim izborima. Takođe je objavio promotivni spot na internetu.

“Sada smo zaista, više nego ikad, poslednja nada na planeti. U ovom trenutku maksimalne opasnosti i maksimalnog potencijala, pokažimo sebi i svojim naslednicima u ovoj velikoj zemlji – ko smo i šta možemo da uradimo.”

Beto O'Rurk u razgovoru sa Oprom Vinfri u Njujorku.
Beto O'Rurk u razgovoru sa Oprom Vinfri u Njujorku.

​46-godišnji O’ Rurk donosi mladalačku energiju i veštinu u prikupljanju donacija za demokratsku trku, već prepunu raznovrsnih kandidata. Bivši kongresmen je prošle godine privukao pažnju Amerikanaca kada zamalo što nije porazio poznatog republikanskog senatora Teda Kruza u Teksasu, u kampanji koja je inspirisala demokrate, daleko van granica njegove konzervativne države.

“Nećemo dozvoliti da nas definiše to protiv koga smo ili protiv čega smo ili čega se plašimo”, izjavio je Beto.

U Beloj kući, predsednik Tramp poručio je da je spreman da izađe na crtu bilo kojem demokratskom kandidatu sledeće godine, bilo da je to O’ Rurk ili neko drugi.

“Nikad nisam video toliku gestikulaciju. Pomislio sam – je li lud ili se samo tako ponaša? Neće biti lako tom kandidatu, ali meni je potpuno svejedno ko je u pitanju.”

Beto O'Rurk vodio je veoma tesnu trku protiv moćnog senatora iz Teksasa Teda Kruza na kongresnim izborima 2018.
Beto O'Rurk vodio je veoma tesnu trku protiv moćnog senatora iz Teksasa Teda Kruza na kongresnim izborima 2018.

O’ Rurk je sada deo raznovrsne grupe kandidata koja odražava različita politička gledišta od centrističkih do ultraliberalnih, ističe analitičar Džon Hudak.

“Mislim da ćemo videti energičnu debatu i razmenu ideja među demokratama, drugačije nego što je bio slučaj 2016, a što svakako nećemo videti na republikanskoj strani.”

O’ Rurk se zalaže za univerzalnu zdravstvenu zaštitu, zaštitu imigranata I borbu protiv klimatskih promena. On unosi strast u trku, ali će morati da se takmiči protiv kandidata koji su već godinama prisutni na političkoj sceni, kao što je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren.

“Kada vlada radi odlično za one koji imaju novac i vlast, a ne radi dobro za ostatak ljudi, to je korupcija, kratko i jasno, i mora da se nazove tim imenom.”

Bivši potpredsednik Džo Bajden je prilično direktno nagovestio ove nedelje da će se uskoro uključiti u trku i brzo bi mogao da postane favorit. Ali neke demokrate možda ipak žele da se sa Trampom sledeće godine suoči - politički autsajder, smatra analitičar Vil Maršal.

Ljudi sada ne traže da njihov predsednik ima iskustvo u Vašingtonu. Oni žele da se promeni politička kultura, žele da neko pruži izazov političkoj klasi za koju misle da je disfunkcionalna.”

O’ Rurk će obići nekoliko gradova na svojoj turneji po Ajovi a onda će, 30. marta, predstaviti svoju predizbornu kampanju na velikom mitingu u svom rodnom gradu El Pasu u Teksasu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG