Linkovi

Bajden demantovao optužbe o seksualnom napadu


Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden (Foto: AP/Matt Rourke)
Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden (Foto: AP/Matt Rourke)

Verovatni predsednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden demantovao je u petak optužbe da je 1993. godine seksualno napao bivšu članicu osoblja u Senatu. To je prvi put da je Bajden u javnosti komentarisao optužbu o napadu, prenosi agencija Rojters.

"Ne, to nije istina. Nedvosmisleno poručujem da se to nikada nije dogodilo", rekao je Bajden u intervjuu televiziji MSNBC, u odgovoru na pitanje da li je napao svoju saradnicu.

Tara Rid, iz Kalifornije, bila je članica Bajdenovog tima u Senatu od decembra 1992. do avgusta 1993. godine. Bajden je od 1973. do 2009. godine zastupao Delaver u Senatu.

Bajden, koji će biti demokratski protivkandidat republikanskom predsedniku Donaldu Trampu na izborima 3. novembra bio je pod sve većim pritiskom da direktno komentariše optužbe.

U saopštenju, izdatom uoči intervjua, Bajden je pozvao Senat da od Nacionalnog arhiva zatraži bilo koja dokumenta koja bi mogla da pokažu da li je Rid u to vreme podnela žalbu protiv njega.

Agencija Rojters nije mogla da iz nezavisnih izvora potvrdi optužbe o seksualnom napadu, a nije ni uspela da stupi u kontakt sa Tarom Rid, niti njenim predstavnikom.

Rojters prenosi da je nekoliko američkih medija koji su objavili priču o optužbama Tare Rid, među kojima su dnevni listovi Njujork tajms i Vašington post, razgovaralo sa njenom prijateljicom koja je kazala da joj je Rid u to vreme ispričala šta se dogodilo.

Još jedna prijateljica rekla je Njujork tajmsu da joj je Rid 2008. godina ispričala detalje traumatičnog incidenta povezanog sa Bajdenom. Brat Tare Rid takođe je za medije potvrdio delove njene priče.

Rid je medijima kazala da je u to vreme ispričala troje Bajdenovih saradnika da ju je Bajden seksualno uznemiravao. Bajdenova kampanja objavila je saopštenje jedne od saradnica Marijan Bejker, koja je kazala da za gotovo 20 godina koliko je radila za Bajdena, nikada nije primila izveštaje da se on neprimereno ponašao.

Vašington post i Njujork tajms razgovorali su sa ostalo dvoje saradnika koji su kazali da se ne sećaju da im se Tara Rid žalila.

Rid je među osam žena koje su prošle godine optužile bivšeg potpredsednika SAD da ih je grlio, ljubio ili dodirivao na način zbog kojeg se nisu osećale ugodno, ali ga ni jedna nije optužila za seksualni napad. Rid ga je javno optužila za napad u podkastu u martu.

Pojedine istaknute članice Demokratske stranke su branile Bajdena, dok su neke od njega zatražile da odgovori na optužbe.

XS
SM
MD
LG