Linkovi

Kakva je uloga ruskog Vagnera u konfliktu u Sudanu?


Zgrada Vagner centra u Sankt Petersburgu
Zgrada Vagner centra u Sankt Petersburgu

VAŠINGTON - Jevgenij Prigožin, vođa paravojne grupe Vagner koju podržava ruska vlada, ponudio je oružje jednoj od zaraćenih strana u Sudanu, prenose mediji.

Otkako su borbe u toj zemlji počele, bilo je nepotvrđenih izveštaja i navoda diplomatskih izvora da borci Vagnera podržavaju sudansku paravojnu grupu poznatu kao Snage za brzu podršku(RSF), i snabdevaju ih oružjem.

Kameron Hadson, bivši zvaničnik američkog Stejt departmenta i viši saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je za Glas Amerike da Vagner sudanskoj paravojsci isporučuje prenosne sisteme protivvazdušne odbrane, rakete, razbijače tenkova i teške oklope.

RSF poriče da dobija podršku od Rusije.

Stručnjaci, međutim kažu da bi konflikt u Sudanu mogao samo da se pogorša ako se Vagner u njega umeša, uzimajući u obzir dosadašnju reputaciju grupe i navode da su činili zločine u drugim zemljama u Africi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je "odluka o uključivanju Vagner grupe na afričkom rukovodstvu".

"Centralnoafrička republika, Mali, Sudan i niz drugih zemalja čije se legitimne vlade obraćaju za ovu vrstu usluga (Vagneru), imaju pravo na to", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Ujedinjenim nacijama.

Visoki američki zvaničnici i dalje su zabrinuti zbog umešanosti Vagner grupe u Sudanu, gde je uključena u kopanje ruda minerala.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da umešanost grupe ima potencijal da dodatno pogorša sukob.

„Očigledno, ne želimo da se ovaj sukob širi, a svakako ne bismo želeli da vidimo dodatno oružje. Tako će se nastaviti nasilje i eskalirati tenzije".

Borba za preuzimanje vlasti u Sudanu vodi se između generala Abdela Fataha Burhana, šefa oružanih snaga, i generala Mohameda Hamdana Dagala, vođe paravojne grupe RSF.

Dagal je otputovao u Rusiju ubrzo nakon invazije Moskve na Ukrajinu i nastojao je da dobije podršku Vagner grupe.

„Nadamo se da ćemo kroz ovu posetu unaprediti odnose Sudana i Rusije i ojačati postojeću saradnju u različitim oblastima“, napisao je na Tviteru tokom posete Moskvi.

Žaklin Berns, politička analitičarka RAND korporacije, smatra da podržavanjem paravojnog lidera Rusija nastoji da zaštiti svoje interese.

„Rusija i Vagner grupa imaju koristi od iskopavanja zlata u Sudanu i nezakonitog šverca zlata iz zemlje“, rekla je ona za Glas Amerike. „Grupa Vagner staje na stranu onih za koje smatra da će nastaviti da štite njihove interese, posebno ako su suprostavljeni vladi koju vode civili"

Istorija Vagner grupe u Sudanu datira od prethodne vlade Omara al-Bašira. Prigožin je imao bliske odnose sa autokratskim vođom, koji je kompanijama povezanim sa Vagnerom dozvolio pristup iskopavanju zlata.

Nakon što je vojska zbacila al-Bašira 2019. godine, posle narodne pobune, Vagner je nastavio da ima bliske odnose sa sudanskom vojskom, posebno sa paravojnim Snagama za brzu podršku na čelu sa Dagalom.

Ovo je model angažovanja Vagnera i u drugim afričkim zemljama.

„Deluje da Vagner grupa sarađuje sa afričkim zemljama po istoj matrici“, rekao je Ben Dalton, menadžer vašingtonske organizacije Nove američke linije fronota.

„Obično počinje negovanjem odnosa sa elitama, ili delom elita, zatim sledi formalni vojno-tehnički sporazum između država. A to bi moglo da znači da Rusija isporučuje svoje oružje u zamenu za dozvolu da iskopava rude i eksploatiše prirodne resurse".

Rusija gleda na Sudan kao na stratešku lokaciju sa ogromnim rudnim bogatstvom i željna je da pomogne u postavljanju prijateljskog lidera, kažu analitičari.

„Videli smo da se Rusija proteklih meseci trudila da dobije luku u Crvenom moru u Sudanu kroz sporazume o vojnoj saradnji", rekao je Hadson.

Međutim, učešće plaćenika Vagnera u drugim konfliktima u Africi donelo je još žešće sukobe i stradanja, ističe Dalton.

„Gde god da su, za njih se vezuju razni zločini i stradanje civila. Interes Rusije je da iskoristi prirodne resurse na kontinentu kako bi ojačala svoju poziciju i izgradila mrežu da se odupre međunarodnim sankcijama. Oni ne mare za interese Afrikanaca".

XS
SM
MD
LG