Linkovi

Ukrajina tvrdi da napreduje u Bahmutu, rusko ministarstvo demantuje, Prigožin potvrdio


Arhiva - Ukrajinski vojnici kreću se kroz rov nedaleko od linije fronta u Bahmutu, u region Donjecka u Ukrajini, 29. aprila 2023.
Arhiva - Ukrajinski vojnici kreću se kroz rov nedaleko od linije fronta u Bahmutu, u region Donjecka u Ukrajini, 29. aprila 2023.

Ukrajina tvrdi da je u petak napredovala u Bahmutu dok njene snage vode žestoke borbe sa ruskim trupama za kontrolu nad gradom Donjeck koji je bio žarište pritiska Moskve u oblasti Donbas usred priprema Kijeva za dugo očekivanu kontraofanzivu.
Zamenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je na Telegramu da su ukrajinske snage napredovale dva kilometra u oblasti grada bez gubljenja ikakvih teritorija od Rusa.

Maljar je istovremeno rekla da tvrdnje Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke grupe Vagner povezanog s Kremljem, koja je bila na čelu višemesečnih napada Moskve na Bahmut, da njegovi borci nisu dobili dovoljno municije nisu tačne i da su plasirane kako bi opravdale ruske gubitke u Bahmutu.

Arhiva - 57. Ukrajinska brigada ispaljuje rakete sistema Grad, tokom ruskog napada na Ukrajinu, u regionu Bahmuta, 9. maja 2023.
Arhiva - 57. Ukrajinska brigada ispaljuje rakete sistema Grad, tokom ruskog napada na Ukrajinu, u regionu Bahmuta, 9. maja 2023.

"Neprijatelj daje lažne informacije o nedostatku naoružanja, verovatno sa ciljem da se opravda realno stanje. A pravo stanje ove nedelje je da i pored prisustva naoružanja neprijatelj nije uspeo da ostvari svoje planove. Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i naši branioci su napredovali dva kilometra u pravcu Bahmuta; ove nedelje nismo izgubili nijednu poziciju u Bahmutu", napisala je Malar.

U pismu koje je pres-služba objavila 12. maja, Prigožin je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da dođe i lično "proceni situaciju" u Bahmutu. Prigožin je ustvrdio da Vagner kontroliše 95 odsto Bahmuta, ali da su na bokove koje su kontrolisale ruske (regularne) snage, ukrajinske snage "izvele uspešne kontranapade".

Ukrajinci odbili 44 ruska napada u 24 sata

Ukrajinski branioci su na ratištu odbili 44 ruska napada u protekla 24 sata u Bahmutu, saopštio je ranije 12. maja Generalštab Oružanih snaga Ukrajine i dodao da su snage Moskve nastavile da udaraju na liniju fronta Bahmut-Avdijevka-Marjinka, gde su se odigrale najžešće borbe u poslednjih nekoliko meseci.

Rusija je u četvrtak demantovala izveštaje o ukrajinskom napredovanju u nekoliko oblasti, uključujući Bahmut, iako su takvi izveštaji dolazili od promoskovskih vojnih blogera i od samog Prigožina, koji je otišao toliko daleko da je 11. maja tvrdio da je kontraofanziva Ukrajine već u toku. .

Rusko Ministarstvo odbrane je demantovalo te izveštaje, rekavši da je "ukupna situacija u zoni specijalne vojne operacije pod kontrolom", dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio optimističan ton, rekavši da je Specijalna vojna operacija Moskve protiv Ukrajine – termin koji koristi Rusija se poziva na svoju invaziju velikih razmera – "veoma je teška", ali da su određeni ciljevi postignuti.

Ukrajina odlaže početak ofanzive

Predsednik Volodimir Zelenski je 11. maja u intervjuu evropskim televizijama rekao da Kijev odlaže početak kontraofanzive jer mu nedostaje dovoljno zapadnog oružja da bi uspeo bez previše žrtava.

Zelenski je rekao da je moguće da "možemo da idemo napred i budemo uspešni", preneo je BBC.

"Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo", rekao je on. „Tako da treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena... Što se tiče opreme, još nije sve stiglo.

Pripreme uključuju obuku ukrajinskih snaga od strane zapadnih partnera, kao i isporuku municije, tenkova i sistema protivvazdušne odbrane za jačanje sposobnosti ukrajinske strane.

"Sa [onim što imamo] možemo da idemo napred i da budemo uspešni", rekao je Zelenski. "Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo".

Rusija: Odbili smo sve napade ukrainske vojske, Prigožin demantuje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su njihove snage odbile lavinu pokušaja ukrajinskih napada na njene položaje u istočnoj Ukrajini i ukazalo da su se njene trupe povukle u jednoj oblasti iz, kako je rečeno, taktičkih razloga.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je Ukrajina rasporedila više od hiljadu vojnika i do 40 tenkova u 26 pokušaja napada preko linije fronta koja se proteže preko 95 kilometara. Navodi se da su se napadi dogodili u pravcu grada Soledara, koji drže snage Moskve.

"Svi napadi jedinica ukrajinske vojske su odbijeni", saopštilo je ministarstvo, prenosi Rojters. "Nikakvi prodori u odbrambenim linijama ruskih snaga nisu bili dozvoljeni".

U istom saopštenju se, međutim, ukazuje da su ruske snage malo povukle u jednoj oblasti fronta, zauzevši, kako se opisuje, "povoljnije položaje" u blizini rezervoara Berkhivka severozapadno od Bahmuta.

Ukrajinski tenk kreće se putem na frontu kod Bahmuta, region Donjecka, Ukrajina, 12. maja 2023.
Ukrajinski tenk kreće se putem na frontu kod Bahmuta, region Donjecka, Ukrajina, 12. maja 2023.

Osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, čije su trupe vodile najveći deo borbi u Bahmutu i oko njega, rekao je preko svoje službe za štampu da je ono što je ministarstvo odbrane opisalo ustvari "razbijanje".

Prigožin, koji se već mesecima otvoreno sukobljava sa Ministarstvom odbrane, više puta je optuživao vrh da sabotira Vagnerovo nastojanje za Bahmuta, a ove nedelje ih je optužio da su učinili premalo da zaštite Bahmutove bokove, čime su omogućili ukrajinskim snagama da ponovo zauzmu deo terena.

Srušeni grad Bahmut već mesecima je žarište žestokih borbi.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da ruske jurišne jedinice, što se odnosi na plaćeničke borce Vagnera, nastavljaju borbu u zapadnom Bahmutu - uz podršku padobranaca.

Ukrajinski pokušaji kontranapada na bokove u Bahmutu su odbijeni, dodaje se u tom saopštenju.

Rojters navodi nije mogao da proveri situaciju na bojnom polju.

Britanija šalje rakete dugog dometa

Britanija šalje Ukrajini krstareće rakete dugog dometa kako bi joj pomogla u borbi protiv 14-mesečne ruske invazije, izjavio je u četvrtak britanski ministar odbrane Ben Volas.

Raspoređivanje projektila Storm šedou, dometa od 250 kilometara, prva je poznata pošiljka vrste naoružanja koju je Kijev dugo tražio od svojih zapadnih saveznika.

Volas je poslanicima u Donjem domu rekao da projektili "sada idu u samu zemlju ili su u samoj zemlji", ali nije rekao koliko.

Britanski mediji su izvestili da će projektili dati Ukrajini kapacitet da pogodi daleko iza linija fronta, uključujući i Krim koji je okupirala Rusija, koji je Moskva zauzela 2014. U izveštajima se navodi da se Ukrajina obavezala da neće koristiti rakete za napad na samu Rusiju.

Arhiva - Pripadnik vojske hoda pored MBDA Storm šedou rakete, tokom aeromitinga zapadno od Londona, 17. jula 2018.
Arhiva - Pripadnik vojske hoda pored MBDA Storm šedou rakete, tokom aeromitinga zapadno od Londona, 17. jula 2018.

Volas je rekao da će projektili biti korišćeni za borbu protiv ruskih snaga na "ukrajinskoj suverenoj teritoriji". On je britansku podršku Ukrajini okarakterisao kao "odgovornu, odmerenu, koordinisanu i okretnu. Jednostavno nećemo stajati po strani dok Rusija ubija civile".

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG