Linkovi

Ukrajina tvrdi da je potisnula Ruse iz delova Bahmuta


Ukrajinski vojnik u Bahmutu
Ukrajinski vojnik u Bahmutu

KIJEV - Ukrajinske jedinice potisnule su ruske snage sa nekih pozicija u Bahmutu, izjavio je ukrajinski general.

„Situacija u Bahmutu je prilično teška“, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, ukrajinski komandant kopnenih snaga. „Istovremeno, u pojedinim delovima grada, neprijatelj je napustio neke položaje posle našeg kontranapada“, rekao je on.

Bitka za Bahmut na istoku Ukrajine traje 10 meseci i dobila je simboličan značaj za obe strane. Grad je postao uporište rata u kojem je došlo do malog pomeranja linija fronta od kraja 2022. godine, pa su obe strane nastavile da traže način za proboj.

Rusija je pojačala vazdušne napade na Ukrajinu u protekloj nedelji, u kojima su poginule i povređene desetine ljudi.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da je Rusija oko 100.000 ruskih vojnika poginulo ili je ranjeno u proteklih 5 meseci u Ukrajini. Polovina od poginulih 20.000 je iz plaćeničke Vagner grupe.

Izbjeglice iz Bahmuta o svojoj borbi za preživljavanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, rekao je da je njegovim borcima potrebno oko 300 tona artiljerijskih granata dnevno za napad na Bahmut, ali da dobijaju samo trećinu te količine.

„Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera – uopšte nije mnogo“, rekao je Prigožin, koji se često sukobljavao sa establišmentom Rusije oko vođenja rata u Ukrajini.

U objavi na Telegramu u ponedeljak uveče, Prigožin je naveo da su njegove trupe napredovale 120 metara u Bahmutu, uz gubitak od 86 boraca.

Sirski je rekao da nove ruske jedinice „stalno ulaze u bitku za Bahmut uprkos velikim gubicima, ali da neprijatelj nije u stanju da preuzme kontrolu nad gradom“.

Ruske snage su postepeno napredovale u Bahmutu, ali je Ukrajina u nedelju saopštila da je i dalje moguće snabdevati vojnike hranom, municijom i lekovima.

Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu kako bi ponovo zauzeo delove teritorije na istoku i jugu koje sada drži Rusiija.

XS
SM
MD
LG