Linkovi

U napadu na porodilište u Kabulu ubijene 24 osobe


Avganistanska bolničarka sa bebama koje su izgubile majke tokom napada na bolnicu u Kabulu, 13. maja 2020.

Broj ljudi koji su poginuli u napadu na porodilište u Kabulu povećan je na 24, a među žrtvama su majke, medicinske sestre i dve bebe, saopštile su vlasti u Avganistanu. Dan posle napada na bolnicu, 20 beba je pod nadzorom lekara. Ekstremisti su upali u bolnicu u utorak, a razmena vatre sa policijom trajala je nekoliko sati. Tokom pucnjave, avganistanski vojnici iznosili su bebe i izvodili preplašene majke.

Klinika u Dašti Barčiju, četvrti u kojoj pretežno žive Šiiti, radi pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije Lekari bez granica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana u utorak je saopštilo da je u napadu ubijeno 16 osoba a ranjeno više od stotinu. Međutim, zamenik ministra za javno zdravlje u sredu je saopštio veći bilans žrtava – navodeći da je ubijeno 24 a ranjeno 16 ljudi.

Među evakuisanima, 21 beba je prebačena u bolnicu Ataturk u Kabulu, gde radi lekar Sajed Fared. On kaže da jedna od beba ima slomljenu kost i prebačena je u dečju bolnicu, dok je ostalih 20 beba dobro ali su pod nadzorom.

Ispred bolnice Ataturk, uplašeni rođaci su čekali nove informacije. Kurban Ali, 27-godišnji otac došao je da vidi svoju novorođenu ćerku Bahtavar, koja je prevremeno rođena i bila je među bebama evakuisanim iz Dašti Barčija. Kaže da je gledajući televiziju saznao za napad na bolnicu.

“Odjurio sam do bolnice ali nisam mogao da nađem ni ženu ni bebu”, ispričao je. Supruga ga je nazvala malo kasnije, uplakana, i rekla da je uspela da pobegne iz napadnute bolnice, ali nije mogla da nađe bebu. Oboje su odjurili do bolnice Ataturk kada su čuli da su evakuisane bebe prebačene tamo i našli Bahtavar. “Hvala Bogu, dete i žena su mi nepovređeni”, kaže Ali.

Međutim, nisu svi imali toliko sreće. Porodica 35-godišnje bolničarke Marijam Nurzade, koja je radilia u Dašti Barčiju sa Lekarima bez granica, nije mogla da je nađe posle pretrage svih bolnica u Kabulu. Njen zet kaže da će porodica dati njen uzorak DNK da bi videli da li je skoro ugljenisano telo u lokalnoj mrtvačnici, koje još nije identifikovano – njeno.

Naoružani napadači upali su u bolnicu u zapadnom delu Kabula 12. maja 2020. a razmena vatre sa policijom trajala je satima.
Naoružani napadači upali su u bolnicu u zapadnom delu Kabula 12. maja 2020. a razmena vatre sa policijom trajala je satima.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad ali Talibani tvrde da nisu odgovorni. Većinu skorijih napada u Dašti Barčiju, gde žive Hazari, izvršila je Islamska država.

Nekoliko sati posle napada, avganistanski predsednik Ašraf Gani pozvao je snage bezbednosti da izvrše napad na talibanske pobunjenike. Iako je ranije ove godine potpisan mirovni sporazum između SAD i Talibana, vlada Avganistana navodi da se i dalje brani od napada. “Talibani nisu odustali od ubijanja Avganistanaca, umesto toga povećali su napade na naše sunarodnike i javna mesta uprkos pozivima na prekid vatre", rekao je Gani.

Talibani i ekstremisti Islamske države su suparnici. Avganistanski i američki zvaničnici kažu da su grupe u Avagnistanu povezane sa Islamskom državom oslabile proteklih meseci zbog američkih vazdušnih udara na uporište grupe, u istočnoj provinciji Nangarhar, kao i zbog vojnih operacija avganistanskih snaga bezbednosti i napada koje na Islamsku državu vrše Talibani.

U drugom napadu koji je izvršen u utorak, bombaš samoubica došao je na sahranu provladinog vojnog komandanta u oblasti Keva u Nangarharu. U napadu su ubijene 32 osobe a ranjeno 133, prema podacima pokrajinskog sekretarijata za javno zdravlje. Islamska država je preuzela odgovornost za taj napad u Nangarharu, preko svog medija – Amak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG