Linkovi

Evropski aviosaobraćaj sporo se vraća u normalu


Nekoliko evropskih aviokompanija obnovilo je letove, pet dana pošto su obustavljeni zbog ogromnog oblaka pepela izbačenog iz jednog vulkana na Islandu.

Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja, Eurokontrol, kaže da bi danas trebalo da bude obnovljeno najmanje 50 odsto letova iz Evrope. Avioni su počeli da lete iz Pariza, Madrida, Amsterdama i Frankfurta. Međutim, aerodromi u Britaniji i dalje su zatvoreni zbog novog oblaka vulkanskog pepela koji se kreće prema toj zemlji.

Britanska nacionalna služba za kontrolu vazdušnog saobraćaja izvestila je kasno sinoć da se erupcija vulkana ponovo pojačala, dodajući da je situacija nepredvidiva i promenljiva.

Ranije juče, ministri Evropske unije održali su video konferenciju tokom koje su se dogovorili o osnivanju tri vazdušne zone nad Evropom, u nastojanju da ublaže ogroman zastoj u aviosaobraćaju koji već danima pogađa milione putnika. Prva zona biće otvorena za sve letove, druga za ograničen broj letova, dok će treća biti potpuno zatvorena za letenje.

Komesar Evropske unije za transport, Sim Kalas, rekao je da se u pogledu bezbednosti neće praviti nikakvi kompromisi, ali je dodao da će taj plan omogućiti postepeno povećanje broja letova. On je to nazvao dobrom vešću za avioprevoznike i za evropsku ekonomiju, teško pogođene tekućom krizom.

Evropski avioprevoznici kritikuju vlade zbog načina na koji je postupljeno u ovoj krizi, optužujući ih da su preterano reagovale i odugovlačile sa donošenjem koordinisanog plana.

Direktor Međunarodnog udruženja avioprevoznika, IATA, Đovani Bizinjani, izjavio je da se gubitak te grane industrije popeo na milijardu dolara i da je sada veći nego od gubitka zabeleženog posle terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. septembra 2001, kada je američki vazdušni prostor bio zatvoren tri dana. On je sadašnju situaciju nazvao "sramotnom" i "evropskim haosom".

XS
SM
MD
LG