Linkovi

Ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja od utorka


Nakon što je krajem prošle sedmice nebom iznad Evrope zaplovio oblak vulkanske prašine sa Islanda, najveći deo aviosaobraćaja Starog kontineta ostao je blokiran. Ćudljivi vulkan na Islandu na vrhuncu erupcije ispušta 750 tona pepela u vazduh svake sekunde, što je dovoljno da se olimpijski bazen napuni do vrha za svega 3 sekunde. Neko je izračunao da je čak 19 hiljada letova otkazano, što je oko 60 odsto ukupnog evropskog saobraćaja.

Od kako je oblak formiran, svakodnevno se produžava obustava letova. Posljednja, nakon današnjeg vanrednog okupljanja ministara transporta, važi do sutra ujutro.

Vođeni mjerama sigurnosti, u ključnoj evropskoj kontroli leta, Eurocontrol, su na pojavu oblaka vulkanske prašine, koja, kada se nadje u turbini, momentalno zaustavlja rad avionskih motora, objavili mjere zabrane leta. Započelo je to pred vikend, a u subotu i nedjelju je već 60 posto evropskih letova otkazano, a u 17 evropskih država je nebo bilo djelimično ili potpuno blokirano. Zbog toga je bila gotovo blokirana i aktivnost zvaničnog Brisela. Od činjenice da je zbog vulkanskog oblaka na sahrani poljskog predsjednika prošle sedmice od ključnih evropskih ličnosti bio tek predsjednik Parlamenta, Buzek, koji je stigao automobilom, do lančanog otkazivanja ministarskih susreta.

Medjutim, jedan od njih je baš zbog situacije morao biti održan - susret ministara transporta, koji su razgovarali video-vezom i danas poslijepodne odlučili da sutra ujutro od 8 sati po briselskom vremenu ponovo krenu letovi iznad Evrope.

“Od sutra ujutro trebalo bi da vidimo sve više aviona koji počinju sa letovima. To je dobra vijest za evropske putnike koji su blokirani, dobra vijest za avio-prevoznike, sektor koji je snažno pogodjen ovom krizom”, izjavio je evropski komesar za transport, Sim Kalas.

Tome je tokom vikenda prethodila drama miliona putnika na evropskim aerodromima, ali i van kontinenta, koji nisu mogli letjeti za Evropu. Na aerodromu Šarl de Gol u Parizu jedna žena je rekla - “Još jutros sam se nadala, iako sam znala da je uzalud. Mijenjamo naš plan i razmišljamo gdje da provedemo par dana, umjesto odmora u Rimu”.

Na naše pitanje hoće li čekati do sutra, jedan putnik je odgovorio - “Hoćemo, u suprotnom ćemo krenuti biciklom. Medjutim, ne znam da li ćemo moći iznajmiti bicikl do Šangaja”.

Sa različitih strana, uglavnom sa adresa avio kompanija, u Brisel stižu prigovori kako su pravila suviše oštra, a neko je izračunao da avio prevoznici svakog dana neletenja gube ukupno 233 miliona eura. U međuvremenu, Međunarodna asocijacija avioprevoznika IATA izrazila je nezadovoljstvo neliderskim ponašanjem evropskih vlada. Glavni izvršni funkcioner tog udruženja, Đovani Bisinjani, rekao je da bi vlade trebalo da daju veći prioritet obnavljanju vazdušnog saobraćaja nazvavši trenutnu situaciju “sramotom za Evropu”.

Kako se situacija zaoštravala, tako se mijenjao stav Evropske komisije po pitanju zaštite prava putnika. Počelo je sa saopštenjem da se svako kašnjenje mora kompenzirati kao u svakom drugom slučaju, da bi, uz gigantske dimenzije obustave letova, koje sada već premašuju onu nastalu nakon terorističkih napada u Americi, u Briselu odlučili formirati ekspertnu grupu koja će iznaći način da se finansijski pomognu avio-kompanije.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da Britanija šalje dva broda Kraljevske mornarice u luke na Lamanšu, kako bi prihvatili putnike zatečene tekućom situacijom. Braun je takođe rekao da je u kontaktu sa španskom vladom u vezi sa mogućim korišćenjem španskih aerodroma kao punktova za prebacivanje Britanaca koji žele da se vrate u zemlju.

Vulkanski pepeo izazvao haos i na američkim aerodromima

Američke aviokompanije primorane su da otkažu hiljade letova, a frustrirani putnici od zapadne do istočne obale Sjedinjenih Država već nekoliko dana žive na aerodromima.

Na njujorškom aerodromu “JFK” ljudi spavaju na poljskim krevetima. Medju njima i jedna žena, koja je tu provela vikend sa svojim osmogodišnjim sinom.

“Nisam se istuširala danima. Teško je jer nemamo novca za hotel”, kaže ona.

Sve ovo je noćna mora i za Island. Na području neposredno oko vulkana, debeo sloj pepela prekrio je sve.

“Teško je predvideti kada će da stane i koliko će trajati. Aktivnost vulkana će najverovatnije da opadne u narednih nekoliko dana”, optimističan je Magnus Gudmundson sa Univerziteta na Islandu.

Televizijska ekipa mreže "ABC" posetila je Island i pronašla labudove, konje i druge bespomoćne životinje u mračnoj izmaglici. Nekoliko dana kasnije, pepeo je odleteo na drugu stranu i iza sebe ostavio travnate površine prekrivene crnim slojem, nalik asfaltu.

Meteorolozi upozoravaju na oprez

Jedan visoki funkcioner NATO-a izjavio je da su u motorima američkih lovačkih aviona, koji su preletali evropski vazdušni prostor, pronadjene štetne čestice stakla karakteristične za vulkanski pepeo.

Velike evropske aviokompanije, kao što su KLM, Lufthansa i Er Frans, sprovele su u subotu i nedelju probne letove avionima bez putnika i izvestile da nisu naišle na probleme.

Meteorolozi medjutim upozoravaju da bi letenje još uvek moglo da bude opasno zbog nepredvidivih promena pravca vetra.

XS
SM
MD
LG