Linkovi

Vulkanski pepeo prizemljio avione širom Evrope


Ogromni oblak vulkanskog pepela, izbačenog u atmosferu u erupciji vulkana na Islandu, već drugi dan sprečava vazdušni saobraćaj u većem delu Evrope. Ovakav poremećaj saobraćaja nije zabeležen od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja, Eurokontrol, saopštila je da će danas biti otkazano oko 17 hiljada letova, a da će i sutrašnji poremećaj biti "značajan."

Pomenuti oblak sastoji se od čestica pepela i vulkanskog stakla sa oštrim ivicama koji bi mogao da ima katastrofalne posledice po avione ako bi proleteli kroz njega. Međunarodno udruženje avioprevoznika saopštilo je da mere predostrožnosti za zaštitu komercijalne avijacije koštaju aviokompanije više od 200 miliona dolara dnevno u izgubljenim prihodima.

Ograničenja utiču i na putovanja svetskih lidera. Avion nemačke kancelarke Angele Merkel, na današnjem povratu kući iz posete Sjedinjenim Državama, morao je da se spusti u Portugalu. Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija takođe su bili primorani da otkažu sutrašnje putovanje u demokratsku republiku Kongo.

U Poljskoj, funkcionere zabrinjava za nedelju planirana državna sahrana predsednika Leha Kačinskog, koji je poginuo u prošlonedeljnoj avionskoj nesreći u Rusiji. Američki predsednik Barak Obama je jedan od mnogih svetskih lidera koji su najavili dolazak na sahranu u Krakovu. Predstavnik poljskog parlamenta rekao je danas novinarima da porodica predsednika Kačinskog ne želi ni po koju cenu da odlaže sahranu.

Vazduhoplovne vlasti u Britaniji saopštile su da većina letova neće biti odobrena pre sutra ujutro, ali da su ukinute neke restrikcije u vazdušnim prostorima Škotske i Severne Irske, koje nisu na glavnom putu kretanja vulkanskog oblaka.

Erupcija u sredu, u jugoistočnom delu Islanda, otopila je deo ogromnog glečera i izazvala poplavu koja je primorala stotine ljudi da napuste svoje kuće. Gusti, crni oblak pepela podigao se na visinu od oko 8 kilometara.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da čestice pepela mogu da naškode ljudima kada budu pale na zemlju. Prdstavnik pomenute organizacije, Dejvid Epstajn, rekao je da bi ljudi, kada pepeo počne da pada, trebalo da što manje izlaze iz svojih domova.

Vulkan na Islandu, koji je gotovo 200 godina bio ugašen, imao je od 20. marta dve erupcije. Stručnjaci kažu da bi sadašnja erupcija mogla da potraje nedeljama, pa čak i godinama.

XS
SM
MD
LG