Linkovi

Avio-saobraćaj i dalje u prekidu zbog vulkanskog pepela


Avionski saobraćaj u Evropi i svetu poremećen je treći dan zaredom, dok vetar nastavlja da raznosi debele oblake pepela, nastalog posle erupcije vulkana na Islandu.

Veći deo vazdušnog saobraćaja u severnoj i centralnoj Evropi je obustavljen, dok druge zemlje dozvoljavaju samo pojedine letove. Evropska agencija za kontrolu avionskog saobraćaja, Eurokontrol, navodi da će na kontinentu biti obavljeno svega oko 6.000 letova, naspram uobičajene 22.000. Stotine hiljada putnika ostale su zarobljene na aerodromima, dok aviokompanije dnevno gube stotine miliona dolara. Zvaničnici očekuju da će aviosaobraćaj biti u prekidu još nekoliko dana. Za to vreme, železnice, trajekti i taksi kompanije u Evropi beleže ogroman porast broja klijenata.

Vulkanski pepeo u oblaku koji lebdi po Evropi sadrži čestice stena, stakla i peska, i može da izazove ozbiljan kvar ako dospe u motor aviona. Osim što izaziva probleme u aviosaobraćaju, oblak pepela može da ima štetne posledice po zdravlje, pa se gradjani koji imaju probleme sa disanjem pozivaju da ostanu u zatvorenim prostorijama.

Najveći prekid u avio-saobraćaju posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. poremetio je i planove nekih svetskih lidera. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije uspela da se vrati kući posle posete Sjedinjenim Državama i provela je noć u Lisabonu u Portugalu. Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama zbog situacije sa oblakom sa Islanda otkazao put na sahranu poljskog predsednika Leha Kačinjskog.

XS
SM
MD
LG