Linkovi

Evropski ministri transporta sutra o avio saobraćaju


Ministri transporta evropskih država sutra treba da pregledaju rezultate serija probnih letova, u kojima je nekoliko velikih evropskih avioprevoznika uspešno izvelo letove vazdušnim prostorom zagađenim vulkanskim pepelom. Špansko Predsedništvo Evropske unije je za sutra zakazalo specijalni sastanak.

Nadležni kažu da će ministri da analiziraju podatke iz serije juče i danas izvedenih letova iznad Evrope, koja se bori sa posledicama prekida vazdušnog saobraćaja. Kompanija „KLM rojal dač erlajns“ je saopštila da su četiri aviona danas preletela od Amsterdama do Diseldorfa na normalnoj visini iznad tri hiljade metara. Kompanija navodi da piloti nisu naišli na ostatke oblaka pepela koji prekriva severni deo Evrope i da letelice nisu pretrpele nikakva oštećenja.

„Lufthanza“ je juče izvela deset preleta između Frankfurta i Minhena bez incidenta, a „Er Frans“ je izveo dva uspešna probna leta i planirao za danas još tri. U međuvremenu, direktor kompanije „Er Berlin“, Joahim Hunold, kritikovao je prekid avionskog saobraćaja, rekavši da se on temelji isključivo na kompjuterskim modelima koji ne pokazuju koliko se vulkanskog pepela zaista nalazi u vazduhu.

Nemački mediji danas prenose njegovu tvrdnju da još niko nije uputio u atmosferu meteorološke balone - da bi prikupio podatke o vulkanskom pepelu. Sa svoje strane, meteorolozi kažu da je nebo nad Evropom i dalje promenljivo i da nepredvidive promene pravca vazdušnih struja u ovom trenutku mogu da ugroze avionski saobraćaj.

Nešto ranije, evropska služba za kontrolu aviosaobraćaja je saopštila da očekuje da pepeo iz islandskog vulkana remeti vazdušni saobraćaj u svetu i narednih dana. Analitičari kažu da avioprevoznici gube oko 200 miliona dolara dnevno i postavljaju pitanje koliko će već ugrožena industrija moći da pokriva tolike gubitke.

XS
SM
MD
LG