Linkovi

Vučić informisao Vladu o situaciji sa Kosovom, večeras se obraća javnosti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, januar 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, januar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici Vlade Srbije na poziv premijerke Ane Brnabić, a u 20 sati najavljeno je njegovo obraćanje javnosti. Tema sednice Vlade, koja je zakazana nekoliko dana posle posete petorice zapadnih izaslanika Beogradu, bila je trenutna situacija po pitanju Kosova, navodi se u saopštenju.

"Predsednik Aleksandar Vučić upoznao je članove Vlade Srbije sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je reč o Kosovu i Metohiji. Dogovoreno je da predsednik, Vlada i svi organi izvršne vlasti rade sinhronizovano i jedinstveno", saopšteno je iz Nemanjine 11.

Mediji su ranije preneli da bi Vučić ministrima trebalo da predstavi koncept evropskog (francusko-nemačkog) predloga za rešavanje kosovskog pitanja. Taj predlog nije javan i ne zna se šta u njemu piše.

Vučić je, kada ga je prvi put dobio u septembru 2022, rekao da je predlog neprihvatljiv, ali je u petak izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept evropskog plana i da radi na primeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

On je tada dodao da su mu predočeni izazovi i problemi sa kojima će se Srbija suočiti ako ne prihvati evropski plan, ali nije rekao koje su potencijalne posledice. Vučić je ocenio da je to bio "jedan od najtežih dana za Srbiju".

Izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kazao je posle sastanka sa Vučićem u petak da su zapadne diplomate "ohrabrene" razvojem situacije.

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar rekao je u intervjuu za Glas Amerike, neposredno posle sastanka sa Vučićem, da su vodili veoma konstruktivan razgovor i da Amerika podržava francusko-nemački predlog.

Eskobar: Zajednica opština sa srpskom većinom će biti formirana
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:36 0:00

On je konstatovao i da formiranje Zajednice srpskih opština, predviđeno Briselskim sporazumom, i evropski predlog, nisu u potpunosti povezani.

Mediji: Vučić o povlačenju

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić rekao je saradnicima da je spreman da se povuče, objavila je u nedelju na svom portalu TV Pink, navodeći da je nakon "emotivnog obraćanja saradnicima" Vučić napustio centralu SNS, što je učinio i predsednik Izvršnog odbora naprednjaka Darko Glišić, prenosi FoNet.

Vučić je, kako se navodi, partijski vrh upoznao sa pritiscima Zapada na Srbiju u vezi sa Kosovom, a nedugo potom je napustio partijsku centralu.

Pojedini funkcioneri SNS su, navodno, zagovarali da se ne prihvate dalji pregovori sa SAD i EU, na šta je Vučić rekao da će se "on povući, ako neko misli da može bolje".

Vučić je, tokom 10 godina na vlasti, više puta najavljivao da će se povući sa mesta lidera SNS.

XS
SM
MD
LG