Linkovi

Dijalog u ćorsokaku, ali ga treba nastaviti


Učesnici konferencije povodom petogodišnjice Briselskog sporazuma u Beogradu, 29. novembra 2018.
Učesnici konferencije povodom petogodišnjice Briselskog sporazuma u Beogradu, 29. novembra 2018.

Petogodišnjica Briselskog sporazuma bile je povod za konferenciju koja je održana u Beogradu, na kojoj je postavljeno pitanje kako postići normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Ocenjeno je da je dijalog zapao u ćorsokak, ali, kako je ocenjeno na tribini, dijalog treba nastaviti.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je posebno važna, i Nemačka sa velikom zabrinutošću posmatra šta se trenutno dešava na Kosovu, izjavila je u četvrtak zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Renate Gizelman i dodala da obe strane u dijalogu imaju obaveze, koje su prihvatile kada je započet dijalog.

Na konferenciji povodom petogodišnjice Briselskog sporazuma Gizelman je poručila da je u teškim vremenima najvažnije razgovarati, i da je sada dobra prilika da se radi na nastavku dijaloga:

"Sa velikom zabrinutošću posmatramo razvoj situacije i nadamo se povratku u okvire dijaloga. Važno je za obe strane da budu konstruktivne, da ostanu uključeni i da traže rešenja koja su održiva i prihvatljiva za sve i u interesu građana", rekla je Gizelman.

Urednica portala KosSev Tanja Lazarević je ocenila da su Briselski sporazum i dijalog u ćorsokaku, i primetila da je normalizacija odnosa sada zamenjena terminima razgraničenje, podela, korekcija granica, koje, prema njenim rečima, mogu da se upotpune jednom rečju - etnički.

Iznenadno u konačnoj fazi

Ona je postavila pitanje čelnicima EU kako se odjednom došlo u fazu da se Beograd i Priština pripremaju za konačnu fazu dijaloga, ako su svi sastanci prekinuti.

"Rešenje je da se očisti nered, da se pregleda proces, da ustanovi ko je odgovoran i da se vide razlozi zbog kojih smo došli u ovu situaciju. Ali posle toga, još je važnije da stvori hitan, održiva strategija dijaloga. Na svim nivoima".

Donika Emini iz Centra za bezbednosne studije na Kosovu ocenila je da su obe strane ušle u Briselski dijalog bez cilja, jer su morale da trasiraju put ka EU, kao i da su u sporazumu potpisani dogovori koji se teško razumeju.

Podsećajući da su Briselskim sporazumom dogovorene i četiri srpske opštine, Emini je rekla da nakon ostavki gradonačelnika na ta mesta, procesa više nema ni na papiru.

Ona je istakla da je zatvaranje "ratnog poglavlja" ključno za razvoj Albanaca i Srba, i poručila da EU mora da pomogne, da ne bude samo posrednik u dijalogu, već da je trebalo da izvrši pritisak na obe strane da ispune ono što su potpisale.

Činjenica je da najveći broj dogovora nije primenjen, kaže Emini i dodaje da na terenu sve pokazuje da nema normalizacije odnosa.

XS
SM
MD
LG