Linkovi

Amerikanci se vraćaju tradicionalnoj proslavi Dana zahvalnosti dok broj zaraženih ponovo raste


Porodice se okupljaju za praznik Dan zahvalnosti u SAD (Foto: AP/Thomas Peipert)
Porodice se okupljaju za praznik Dan zahvalnosti u SAD (Foto: AP/Thomas Peipert)

Amerikanci u četvrtak slave praznik Dan zahvalnosti, drugi za vreme pandemije koronavirusa koji se ponovo ubrzano širi u zemlji. Broj hospitalizacija porastao je za 15 odsto protekle dve nedelje, a očekuje se da će broj žrtava dostići 800.000 do sredine decembra. Uprkos i dalje teškoj situaciji, proslava Dana zahvalnosti ove godine podseća na vreme pre pandemije.

Mnogi Amerikanci se vraćaju tradicionalnoj proslavi Dana zahvalnosti zahvaljujući vakcinama protiv Kovida 19. Međutim, rast broja zaraženih i hospitalizacija je podsetnik da pandemija još nije okončana.

Dnevni broj novozaraženih porastao je za 10 odsto ili više u 35 američkih država, dok je sve više obolelih u gotovo polovini zemlje. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sada predviđaju da će broj žrtava kovida u SAD premašiti 800.000 pre Božića 25. decembra.

"Šest pacijenata čeka da se oslobode kreveti na intenzivnoj njezi. Još nemamo krevete za njih", kaže doktor Erik Dikson iz bolnice u Masačusetsu.

U Mičigenu, američkoj državi sa najvećim brojem dnevnih slučajeva, zdravstveni zvaničnici traže federalnu pomoć zbog preopterećenih bolnica.

U Nju Hempširu, guverner je potpisao uredbu o otvaranju novih centara za hitnu negu obolelih od kovida.

Trenutni rast zaraženih i hospitalizacija podstaknut je odbijanjem miliona Amerikanaca da se vakcinišu, uz ublažene restrikcije, češća okupljanja u zatvorenom prostoru zbog hladnijeg vremena i slabljenje zaštite koju pruža vakcina.

Vodeći zdravstveni zvaničnici ističu da će buster doze obezbediti dodatnu zaštitu od virusa i poručuju da su mere predostrožnosti i dalje neophodne za one koji još nisu primili vakcinu.

CDC je takođe upozorio na porast broja slučajeva gripa, naročito na univerzitetima. Lekari poručuju da je bezbedno istovremeno primiti buster i vakcinu protiv gripa.

XS
SM
MD
LG