Linkovi

Tužilaštvo traži 30 godina zatvora za Dereka Šovina


ARHIVA - Advokat odbrane Erik Nelson (levo) i bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin (Foto: AP)
ARHIVA - Advokat odbrane Erik Nelson (levo) i bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin (Foto: AP)

Tužilaštvo države Minesota zatražilo je 30-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg policajca Dereka Šovina, koji je u aprilu osuđen za ubistvo Džordža Flojda, koje se dogodilo u maju 2020.

S druge strane, Šovinovi advokati tražili su uslovnu kaznu, uz vreme koje je već proveo u pritvoru.

Belog policajca Šovina, koji je klečao na vratu Džordža Flojda više od devet minuta, porota u Mineapolisu proglasila je krivim po sve tri tačke optužnice - za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Sudija Piter Kejhil presudio je da su postojale "otežavajuće okolnosti" u slučaju Flojdovog ubistva, što mu daje mogućnost da Šovinu izrekne presudu koja može biti stroža nego što to država preporučuje. U Minesoti, prosečna kazna za prvi prestup, kao što je to slučaj sa Šovinom, iznosi 12 i po godina.

Međutim, tužilaštvo je u svom podnesku navelo da bi 30 godina bilo "prikladnija kazna zbog dubokog uticaja koji je postupak optuženog imao na žrtvu, porodicu žrtve i zajednicu".

Maksimalna kazna za najozbiljniju tačku optužnice protiv Šovina - ubistvo drugog stepena - iznosi 40 godina.

Izricanje presude Šovinu zakazano je za 25. jun. On se nalazi u zatvoru od 20. aprila, kada je proglašen krivim, a suočava se i sa odvojenim federalnim optužbama u vezi sa ljudskim pravima u slučaju Flojdove smrti.

Flojdovo ubistvo pokrenulo je globalne demonstracije protiv institucionalizovanog rasizma i policijske brutalnosti, posebno u SAD.

XS
SM
MD
LG