Linkovi

Čestitka Srbiji za Dan državnosti i iz Kongresa


Džo Vilson, kongresmen iz Severne Karoline u razgovoru za Glas Amerike (Foto: Skype/Screenshot)

Američki kongresmen Džo Vilson čestitao je Srbiji Dan državnosti.

U izjavi Glasu Amerike, Vilson je Srbiju označio kao veoma uzbudljivu zemlju pogotovo u kontekstu, kako se izrazio, inicijative o Zapadnom Balkanu.

"Povezivanje sa susedima doprineće stabilnosti i napretku", poručio je republikanski kongresmen, koji u Predstavničkom domu zastupa Severnu Karolinu.

U tekstu njegovog obraćanja navedeno je da se Dan državnosti u Srbiji praznuje svake godine u znak sećanja na Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije 1804, kao i usvajanje prvog Ustava Srbije 1835. godine.

Sjedinjene Države i Srbija gaje dugotrajno partnerstvo - uključujući i savezništvo tokom drugog svetskog rata. Bivši predsednik Donald Tramp preduzeo je istorijske korake u pregovorima o sporazumu o normalizaciji između Srbije i Kosova. Optimista sam da će sporazum doprineti većem napretku u budućnosti”, naveo je Vilson u Kongresu.

Uz status člana Predstavničkog doma, Džo Vilson je predsedavajući Helsinške komisije i član Srpskog kokusa američkog Kongresa.

U septembru 2009. Vilson je prekinuo govor tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame tokom zasedanja oba doma Kongresa - govoreći mu da laže. Zbog toga mu je Predstavnički dom izrekao ukor.

U Srbiji se Dan državnosti kao nacionalni praznik obeležava od 2002. godine. U poslednjih dvadesetak godina smatra se najbitnijim datumom u političkom, kulturnom i istorijskom kontekstu Srbije.

XS
SM
MD
LG