Linkovi

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, američka ambasada čestita uz sećanje na zajedničku pobedu SAD i Srbije


Pripadnice Vojske Srbije podižu državnu zastavu, u sklopu proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Kalemegdanu, u Beogradu, 10. novembra 2022. (Foto: Sajt Ministarastva odbrane Srbije)
Pripadnice Vojske Srbije podižu državnu zastavu, u sklopu proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Kalemegdanu, u Beogradu, 10. novembra 2022. (Foto: Sajt Ministarastva odbrane Srbije)

U Srbiji i svetu u petak se prigodnim komemoracijama obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Proslava Dana primirja u Srbiji je počela počasnom artiljerijskom paljbom sa kalemegdanske tvrđave u Beogradu u četvrtak uveče.

Pripadnici Vojske Srbije ispaljuju počasne plotune iz artiljerijskog oruđa, u sklopu proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Kalemegdanu, u Beogradu, 10. novembra 2022. (Foto: Sajt Ministarastva odbrane Srbije)
Pripadnici Vojske Srbije ispaljuju počasne plotune iz artiljerijskog oruđa, u sklopu proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Kalemegdanu, u Beogradu, 10. novembra 2022. (Foto: Sajt Ministarastva odbrane Srbije)

Praznik se slavi i u Americi, pod imenom Dan veterana.

"Amerikanci danas obeležavaju #VeteransDay", tvitovala je tim povodom Ambasada SAD u Beogradu.

"U Srbiji odajemo počast vojnicima i civilima postradalim tokom #WWI i sećamo se zajedničkih heroja od pre jednog veka, Srba i Amerikanaca koji su se zajedno borili za slobodu Evrope. #Saveznici #SADznate #ArmisticeDay #DanPobede".

Ambasada u propratnom videu, uz zvuke pesme "Tamo daleko", podseća na znamenite Amerikance koji su pomagali Srbiji u borbi i u godinama nakon rata.

"Natalijina ramonda"

Dan primirja je u Srbiji neradni dan, od 2012. godine, a simbol praznika u toj zemlji je cvet "Natalijina ramonda", retke biljke koja je na listi ugriženih vrsta i koja je ime dobila po kraljici Srbije Nataliji Obrenović, supruzi kralja Milana.

Osobina biljke je da može ponovo da "oživi" i ponovo procveta kada se životni uslovi poprave, nakon što tokom perioda suše gotovo u potpubnosti uvene.

Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Natalijinu ramondu je 1882. godine, u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, otkrio lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

Istorijska uloga Srbije

Retko kad je jedan tako mali narod odigrao toliko veliku ulogu u svetskoj istoriji, kao što je srpski u Velikom ratu, ocenio je u petak istoričar Predrag Marković povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

"Mi smo se sami izborili za to mesto među pobednicima i naravno mi imamo drugi praznik 15. septembar – kraj Prvog svetskog rata je počeo srpskim probojem Solunskog fronta. Retko kada jedan tako mali narod odigra toliko veliku ulogu u svetskoj istoriji", rekao je Marković za RTS, prenosi FoNet.

Govoreći o broju žrtava koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu, Marković je ocenio da se vodi bizarna rasparava i da ima ljudi koji povećavaju taj broj.

"Meni je milo da je izgleda bilo manje žrtava, jer sada kada su ozbiljno prebrojani mrtvi manje je žrtava od tih milion i 300.000. Nekoliko miliona Srba je danas živo zahvaljujući tome što smo pogrešno prebrojali žrtve u početku", zaključuje Marković.

Proslava praznika u Srbiji

"Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu u Prvom svetskom ratu, a ceo svet se našoj zemlji divio u ratnim i posleratnim godinama", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je uz ambasadora Francuske Pjera Košara, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu odao počast stradalim Francuzima na Francuskom groblju u Beogradu.

Košar je izjavio da se Francuska seća 50.000 vojnika koji su poginuli "uz svoju srpsku braću u Prvom svetskom ratu".

"Klanjamo se svim žrtvama Prvog svetskog rata i svim palim borcima srpske vojske" rekao je Košar naglašavajući sećanje na savezništvo sa "srpskom braćom".

"Srbija i svet obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u sećanje na 11. novembar 1918. godine, kada je potpisano primirje kojim je okončan Veliki rat", napisao je Dačić na svom Instagram nalogu.

"Na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je predstavljalo trećinu stanovništva, a 60 odsto radno sposobne muške populacije. Ne smemo zaboraviti ni srpske heroine poput Milunke Savić, Sofije Jovanović koje su učestvovale u Velikom ratu, dajući tako pravi primer hrabrosti i borbenosti naših žena", naveo je šef diplomatije.

"Nije bez razloga francuski novinar i književnik Anri Barbis za njih napisao: Ni straha, ni kolebanja, ni suza, ni uzdaha! Nije bilo žrtve koje one ne bi mogle da podnesu za svoju Otadžbinu. To su odvažne kćeri Srbije, majke i sestre junaka sa Cera i Kolubare, mojih ratnih drugova, kojima je Otadžbina bila preča od života i koje su, birajući između poniženja i smrti, izabrale smrt... Nije u to vreme bilo francuskog oficira koji ne bi rado, u znak najdubljeg poštovanja, položio svoj mač pred noge ovih junakinja", napisao je Dačić.

Ministar odbrane Miloš Vučević čestitao je pripadnicima Vojske Srbije "dan kada je slavna i nepobediva srpska vojska, na bojnom polju viteški, ispunila vekovni san o oslobođenju".

Čuvajmo zavete predaka i pamtimo njihove žrtve. Neka naše zastave pobede visoko vijore, budimo ponosni, jer malo je naroda u svetu sa ovakvom vojskom, poručio je Vučević u čestitki.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i u spomen-knjigu upisao da je "pobeda slavne srpske vojske u Velikom ratu nemerljiv doprinos moralnom i istorijskom kapitalu srpske nacije".

XS
SM
MD
LG