Linkovi

Blinken Lavrovu na samitu G20: SAD nastavljaju da podržavaju Ukrajinu dokle god bude potrebno


Kombinacija dve fotografije na kojima se vide šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov (levo) i američki državni sekretar Entoni Blinken kako ulaze na drugu sesiju samita ministara spoljnih poslova zemalja članica G-20, u Nju Delhiju (Foto: AP/Manish Swarup)
Kombinacija dve fotografije na kojima se vide šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov (levo) i američki državni sekretar Entoni Blinken kako ulaze na drugu sesiju samita ministara spoljnih poslova zemalja članica G-20, u Nju Delhiju (Foto: AP/Manish Swarup)

Američki državni sekretar Entoni Blinken otvoreno je rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da SAD planiraju da podržavaju Ukrajinu “koliko god to bude potrebno” dok se bude branila od ruske invazije koja traje već više od godinu dana.

Stejt department je naveo da su vodeće diplomate dve supersile razgovarale desetak minuta na marginama skupa G-20 - grupe 20 industrijski najrazvijenihjih zemalja sveta - u Indiji. Bio je to prvi direktan susret dvojice visokih zvaničnika od januara prošle godine u Ženevi, mesec dana pre nego što je Rusija počela svoju invaziju na Ukrajinu.

To je ujedno bio prvi sastanak na visokom nivou između dve zemlje u proteklih nekoliko meseci.

Visoki američki zvaničnik rekao je da je Blinken iskoristio priliku kako bi Lavrovu govorio o tri stvari: da će SAD podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat privede kraju, da bi Rusija trebala promijeniti odluku o prestanku učestvovanja u START nuklearnom sporazumu, te da Moskva treba osloboditi zatvorenog Amerikanca Pola Vilana.

Zvaničnik, koji je s novinarima razgovarao pod uslovom anonimnosti, naveo je da je Blinken razuvjerio Lavrova od bilo kakve ideje da bi američka podrška Ukrajini mogla oslabiti. On je odbio da opiše odgovor Lavrova Blinkenu, ali je dodao da američki državni sekretar nije stekao utisak da bi se rusko postupanje moglo promijeniti u skorije vrijeme.

Rusija nije komentarisala sadržaj razgovora, ali je glasnogovornica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je Blinken tražio razgovor s Lavrovom.

Bio je to prvi kontakt ovih visokih zvaničnika od prošlog ljeta, kada je Blinken nazvao Lavrova telefonom povodom američkog prijedloga da Rusija pusti Vilana i košarkašicu Britni Grajner. Grajner je kasnije razmijenjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, ali Vilan je ostao u pritvoru u Rusiji, gdje je optužen za špijunažu.

Blinken i Lavrov su se posljednju put sreli uživo u Ženevi, u Švajcarskoj, u januaru 2022. uoči ruske invazije. Na tom sastanku Blinken je upozorio Lavrova o posljedicama sa kojima će se Rusija suočiti ako nastavi sa planiranom vojnom operacijom. Takođe je pokušao odgovoriti na neke od pritužbi koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio na račun SAD i NATO.

Pokazalo se da ti razgovori nisu imali uspjeha jer je Rusija nastavila sa planovima za invaziju. Blinken je potom otkazao sastanak sa Lavrovom, samo dva dana prije nego je Moskva izvršila invaziju 24. februara 2022.

Dvojica zvaničnika su od početka rata učestvovali na nekoliko međunarodnih konferencija, uključujući i prošlogodišnji sastanak ministara spoljnih poslova zemalja G20 u Indoneziji, ali do sada nisu imali sastanak jedan na jedan.

XS
SM
MD
LG