Linkovi

Ruska invazija promenila evropsko bezbednosno okruženje za mnogo decenija


Olesija sa ćerkom Julijanom sedi pored groba svog uža, Ihora Marčenka, na grobrlju u Lavovu, zapadna Ukranina, 23. februara 2023.
Olesija sa ćerkom Julijanom sedi pored groba svog uža, Ihora Marčenka, na grobrlju u Lavovu, zapadna Ukranina, 23. februara 2023.

Ruska invazija na Ukrajinu pre godinu dana izazvala je dugoročnu transformaciju u evropskoj odbrani, rekao je visoki američki general za Glas Amerike, dok Pentagon upozorava da je Moskva "već izgubila" borbu za kontrolu Ukrajine.

"Bezbednosno okruženje ovde u Evropi se menjalo decenijama", rekao je general-potpukovnik Džon Kolašeski, komandant Petog korpusa koji je odgovoran za operacije američke vojske duž istočnog krila NATO-a, u ekskluzivnom intervjuu u Poljskoj ranije ovog meseca.

Kako su ratni napori Rusije postajali jasniji, Sjedinjene Države su u Evropi rasporedile hiljade dodatnih vojnika, dok su evropske nacije bliske poprištu sukoba povećale troškove za odbranu.

"Ovo je nešto što svi naši saveznici i partneri shvataju kao stvarnu pretnju, a jedinstvo je ovde veća nego što sam ikada video", rekao je on.

Vašington je potrošio desetine milijardi dolara na vojnu podršku Ukrajini, koliko je dao i ostatak NATO čanica zajedno.

Estonija i Letonija, koje se graniče sa Rusijom, potrošile su najmanje jedan odsto svog BDP-a na pomoć Ukrajini. Estonski ministar odbrane Hano Pevkur rekao je za Glas Amerike da su rashodi Estonije za samoodbranu ove godine porasli na 2,8 odsto i da će sledeće godine dostići 3,2 odsto BDP-a.

Novi video snimak Bahmuta snimljen iz vazduha dronom za Asošiejted pres 13. februara 2023. pokazuje u šta je najduža bitka u toku jedne godine ruske invazije pretvorila grad rudnika soli i gipsa u istočnoj Ukrajini u grad duhova.
Novi video snimak Bahmuta snimljen iz vazduha dronom za Asošiejted pres 13. februara 2023. pokazuje u šta je najduža bitka u toku jedne godine ruske invazije pretvorila grad rudnika soli i gipsa u istočnoj Ukrajini u grad duhova.

"Imamo jasno razumevanje da je svaki tenk uništen u Ukrajini jedan tenk manje iza naše granice", rekao je on.

Međutim, ankete su pokazale da je podrška američke javnosti slanju oružja Ukrajini pala sa 60 odsto prošlog maja na 48% sada. Takođe je došlo do neznatnog slabljenja u podršci Kongresa za ukrajinsku ratnu potrošnju.

Podrška slabi zbog "glasne manjine republikanaca", prema Bredliju Boumenu, veteranu koji je direktor Centra za vojnu i političku moć pri Fondaciji za odbranu demokratija.

Američki troškovi za bezbednost Ukrajine iznose oko 30 milijardi dolara, što je, kako je Bouman rekao, oko 3,5 odsto celokupnog budžeta za odbranu ove fiskalne godine.

"Pa, šta dobijamo za tih 3,5 odsto? Rekao bih da sprečavamo ruskog predsednika (Vladimira) Putina da ostvari mnoge svoje ciljeve u Ukrajini. Šaljemo veoma važnu poruku širom sveta da Amerika nije neutralna i da neće sedeti skrštenih ruku kada autokratski siledžija pokuša da ponovo iscrta međunarodne granice vojnom silom… a da nijedan američki vojnik nije u opasnosti", rekao je on za Glas Amerike u četvrtak.

Rusija je kontrolisala čak 25 odsto Ukrajine prošle godine pre nego što su snage Kijeva brzo izvele kontranapad.

Sada je teritorija pod ruskom kontrolom smanjena na 18 odsto, a zapadni zvaničnici i bivši zvaničnici se nadaju da će Ukrajina moći da probije ojačanu rusku odbranu kada stigne novo napredno oružje, uključujući tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2 i britanske Čelendžer 2.

"Bitke u Ukrajini će biti spore, a ono što vam treba je - potreban vam je teški tenk poput Čelendžera koji može da pogađa", rekao je major Nik Bridžis, šef britanskog štaba estonske borbene grupe za pojačano napredno prisustvo. On je dodao da ti tenkovi mogu da izdrže višestruke udarce, dok će tenkovi T-72 iz sovjetske ere koje ukrajinske snage trenutno koriste "verovatno biti uništeni nakon jednog pogotka".

Dok Rusija pokazuje znake početka nove ofanzive u Ukrajini, američki zvaničnici opisuju taktiku Moskve kao "bacanje tela u mašinu za mlevenje mesa".

"Ja to nekako nazivam 'bahmutizacijom' sukoba, gde oni bukvalno bacaju stotine života svakog dana da bi ostvarili postepene dobitke koji nisu strateški važni", rekao je Kolin Kal, podsekretar odbrane za politiku, pozivajući se na brutalne borbe za Bahmut, gde su smrtonosne bitke rezultirale razmenom malih blokova teritorije

Kal je ove nedelje u razgovoru za Glas Amerike u Pentagonu rekao da je svrha slanja oružja poput zapadnih tenkova u Ukrajinu da joj se omogući da se "bori drugačije" od Rusa kako bi se "promenila dinamika linija fronta".

On je rekao da je Putin više puta pogrešio u poslednjih godinu dana, što je rezultiralo neuspehom u postizanju ruskih ciljeva u rasponu od asimilacije Ukrajine u rusku imperiju do slabljenja NATO.

"Jedna stvar je zapravo postala kristalno jasna, a to je da je Rusija već izgubila", rekao je Kal.

XS
SM
MD
LG