Linkovi

Rusija pokušava da zatvori obruč oko Bahmuta, Ukrajinci pružaju žestok otpor


Ukrajinski vojnici blizu Bahmuta, 27. februara 2023.
Ukrajinski vojnici blizu Bahmuta, 27. februara 2023.

Ukrajinske snage zadržale su svoje položaje u uništenom istočnom gradu Bahmutu, pod konstantnim napadom ruskih vojnika, ali se postavlja pitanje - koliko dugo će nastaviti da pružaju otpor.

Rusija kaže da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo vrata punoj kontroli nad ostatkom industrijskog regiona Donbas, što je bio jedan od glavnih ciljeva invazije koja je počela pre godinu dana, 24. februara.

Ukrajina kaže da Bahmut ima ograničenu stratešku vrednost, ali je ipak pružila žestok otpor. Nisu svi u Ukrajini uvereni da odbrana Bahmuta može da traje neograničeno.

"Ne bih otišao tako daleko da kažem da je situacija kritična, ali je preteća", izjavio je poslanik Serhij Rahmanjin ukrajinskom radiju NV u sredu uveče.

"Sa moje tačke gledišta, nije logično braniti Bahmut po svaku cenu", rekao je Rahmanjin. "Ali u ovom trenutku, ima nekoliko ciljeva za odbranu Bahmuta, pre svega da se Rusiji nanese što je moguće više gubitaka, i da ona istroši što više municije i resursa".

Ulica u Bahmutu, gradu na liniji fronta u Ukrajini, 27. februara 2023. Foto: REUTERS/Yevhen Titov
Ulica u Bahmutu, gradu na liniji fronta u Ukrajini, 27. februara 2023. Foto: REUTERS/Yevhen Titov

Ukrajinska vojska nije donela odluku o povlačenju iz istočnog grada Bahmuta, izjavio je ranije u sredu vojni portparol za američku kablovsku mrežu CNN, nakon što je savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nagovestio da je moguće "strateško povlačenje" ukrajinske vojske.

Serhi Čerevatji, portparol ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je da će, u slučaju da je pretnja ukrajinskim vojnicima veća od potrebe da se drži grad, Ukrajina povući vojnike. "Mogu da kažem da takva odluka za sada nije doneta", izjavio je.

"Naša vojska će proceniti sve opcije. Do sada su držali grad ali ako bude potrebno, izvršiće se strateško povlačenje", izjavio je nešto ranije za CNN Aleksander Rodnjanski, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za ekonomiju.

“Ne želimo da žrtvujemo svoje ljude ni zbog čega" , kazao je Rodnjanski.

Bitka za Bahmut, u istočnoj pokrajini Donjeck, postala je simbol ukrajinskog otpora, a branioci grada izdržali su neumoljivo granatiranje dok su ruski vojnici pretrpeli velike žrtve u pokušaju da osvoje grad.

Rodnjanski je primetio da je Rusija koristila najbolje vojnike iz Vagner grupe u opsadi grada. Vagner je privatna vojna kompanija poznata po brutalnim taktikama ratovanja, a na njenom čelu je Jevgenij Prigožin, milioner povezan sa ruskim predsesdnikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je izjavio u sredu da do sada nije video znake ukrajinskog povlačenja iz grada, i dodao da je Kijev zapravo poslao pojačanje odbrani Bahmuta.

Ukrajinska vojska raspoređuje dodatne vojnike i radi šta može da zadrži kontrolu nad gradom", izjavio je Prigožin. "Desetine hiljada ukrajinskih vojnika pružaju snažan otpor i borbe su svakog dana sve krvavije."

Nedavni snimci dronom pokazali su razmere razaranja u gradu, a predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je grad "uništen."

"Najteža situacija je i dalje u Bahmutu, te borbe su važne za odbranu grada", rekao je Zelenski. "Rusija uopšte ne broji svoje ljude, šalje ih da stalno na naše položaje. Intenzitet borbi se povećava."

Zelenski je rekao da je mu ukrajinski komandant zadužen za odbranu Bahmuta, Oleksandr Sirski, raportirao da je u borbama u proteklih nedelju dana ubijeno 800 ruskih vojnika.

Ukrajina preživela "zimski teror"

Od početka invazije na Ukrajinu pre godinu dana, Rusija je bombardovala više gradova koje želi da okupira. Takođe je gađala ukrajinsku elektromrežu pred početak zime, po svemu sudeći u pokušaju da oslabi moral Ukrajinaca.

Dok zapadni analitičari upozoravaju da zbog toplijeg vremena Moskva ima priliku da pokrene novu ofanzivu, ukrajinski zvaničnici su ipak proslavili 1. mart koji se neformalno smatra prvim danom proleća.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba objavio je da je njegova zemlja preživela Putinov "zimski teror".

“Preživeli smo najtežu zimu u svojoj istoriji", napisao je Kuleba na Fejsbuku.

Centar za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona procenjuje da je u protekloj godini ubijeno između 60 i 70 hiljada ruskih vojnika, što je više nego u svim sukobima zajedno od Drugog svetskog rata - uključujući i Avganistan i Čečeniju.

Kijev poriče odgovornost za napade na ruskoj teritoriji

Jedan od glavnih savetnika predsednika Zelenskog, Mihailo Podoljak, demantovao je u sredu da je Ukrajina koristila dronove za napade na rusku teritoriju, nakon izjava ruskih zvaničnika da je Ukrajina gađala infrastrukturu duboko unutar ruske teritorije.

“Ukrajina ne vrši udare na teritoriji Ruske Federacije. Ukrajina vodi odbrambeni rat, čiji je cilj oslobađanje svih njenih teritorija od okupacije", napisao je Podoljak na Tviteru, sugerišući da su napadi na rusku infrastrukturu rezultat "internih napada".

XS
SM
MD
LG