Linkovi

Bivši Trampov savetnik od 1. jula u zatvoru zbog nepoštovanja Kongresa


Stiv Banon nakon sudske odluke da se 1. jula pojavi na odsluženju zatvorske kazne (REUTERS/Nathan Howard)
Stiv Banon nakon sudske odluke da se 1. jula pojavi na odsluženju zatvorske kazne (REUTERS/Nathan Howard)

Stiv Benon, bivši savetnik i bliski saradnik Donalda Trampa, treba 1. jula da počne odsluženje četvoromesečne zatvorske kazne zbog nepoštovanja Kongresa, saopštio je federalni sudija Karl Nikols.

Sudska odluka je doneta pošto je u maju federalni sud odbacio Benonovu žalbu na presudu kojom je kažnjen zbog toga što nije svedočio pred kongresnim telom koje je istraživalo nasilni upad u zgradu Kongresa dela pristalica bivšeg američkog predsednika 6. januara 2021.

Benon je drugi bivši visoki zvaničnik Bele kuće, iz vremena Trampove administracije, osuđen na zatvorsku kaznu zbog odbijanja da sarađuje u istrazi.

Piter Navaro, bivši savetnik u oblasti trgovine, nalazi se na odsluženju četvoromesečne kazne

Benonu je bilo odobreno odlaganje izvršenja kazne do sudske odluke o žalbi koju je podneo. Njegovi pravni zastupnici zatražili su od sudije Nikolsa da mu odobri ostanak na slobodi jer još nije iscrpeo mogućnost žalbe pred Okružnim sudom u Vašingtonu ili američkom Vrhovnom sudu. Benon je tvrdio da ga je advokat posavetovao da nije u obavezi da se odazove pozivu za svedočenje i da nije imao nameru da počini prekrši zakon.

Benon, koji je Trampa savetovao do avgusta 2017, protivio se formalnoj potvrdi pobede Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020.

Tokom kongresne istrage nasilnog upada u Kapitol saopšteno je da je Benon mogao imati saznanja o planu da se članovi Kongresa spreče da potvrde Bajdenovu pobedu.

Odbor Predstavničkog doma je 18 meseci vodio istragu o upadu u Kapitol, razgovarao sa više od 1.000 svedoka, održao 10 pretresa i dobio više od milion stranica dokumenata. U konačnom izveštaju je zaključio da je Tramp bio umešan u zaveru da se ponište izborni rezultati i da nije preduzeo ništa da zaustavi svoje pristalice da upadnu u Kapitol.

XS
SM
MD
LG