Linkovi

Bivši Trampov advokat priznao da je lagao o kontaktima predsednika sa Rusima


Bivši advokat predsednika Donalda Trampa Majkl Koen izlazi iz sudnice u Njujorku, 29. novembar 2018.
Bivši advokat predsednika Donalda Trampa Majkl Koen izlazi iz sudnice u Njujorku, 29. novembar 2018.

Bivši advokat Donalda Trampa Majkl Koen postigao je dogovor o priznanju krivice sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom i priznao da je Kongresu davao lažne izjave u istrazi o vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije. Predsednik Donald Tramp negirao je Koenove navode, a analitičari upozoravaju da je predsednik u izuzetno komplikovanoj situaciji.

Majkl Koen je u sredu ujutro u federalnom sudu u Njujorku priznao da je davao lažne izjave na svedočenju u Kongresu prošle godine o svojim kontaktima sa Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore 2016.

Sada je pitanje šta je predsednik mogao da zna o tim kontaktima sa Rusima, što potpuno menja stvar”, smatra analitičar Den Ejbrams.

Koen je Trampov nekadašnji dugogodišnji lični advokat i jedan od njegovih najlojalnijih saradnika. Ranije ove godine, Koen je priznao da je učestovao u kršenju zakona o finansiranju izborne kampanje kada je isplatio novac Stormi Danijels i Karen Mekdugal da ćute o aferama sa Trampom.

Tada je tvrdio da je odan samo svojoj porodici i zemlji. Televizija ABC saznaje da je Majkl Koen proveo više od 70 sati sa Malerovim timom, da je odgovarao na pitanja o kontaktu Rusa i Trampovih sardnika tokom kampanje, kao i o detaljima Trampovih poslovnih veza sa Rusijom i nekretninama u Moskvi. Predsednik tvrdi da Majkl Koen laže.

Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima uoči odlaska na samit G20 u Argentini
Predsednik Donald Tramp obraća se novinarima uoči odlaska na samit G20 u Argentini

“On je slabić, pokušava da dobije manju kaznu i onda laže o projektima za koje su svi znali da postoje”

Reaguju i demokrate u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

“To znači da je predsednik lagao kada je rekao da tokom kampanje nije imao poslovne veze sa Rusijom”, kongresmen Adam Šif.

Majkl Koen je ranije rekao da je spreman da “primi metak umesto predsednika”. Ali, analitičari sad kažu da je to što je predsednikov lični advokat sada glavni svedok u istrazi o Rusiji – najgora pravna noćna mora.

XS
SM
MD
LG