Linkovi

Carinici u SAD zaplenili pošiljke falsifikovanih potvrda o vakcinaciji


ARHIVA - Zdravstveni radnik u Los Anđelesu pokazuje zvaničnu potvrdu o vakcinaciji
ARHIVA - Zdravstveni radnik u Los Anđelesu pokazuje zvaničnu potvrdu o vakcinaciji

Agenti američke Uprave za carinu i zaštitu granice saopštili su da su ove godine zaplenili najmanje 120 pošiljki sa više od 3.000 faksifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv Kovida 19.

Uprava je u saopštenju navela da su pošiljke, sve iz Kine, zaplenjene u luci Memfis u Tenesiju i da su bile poslate na adrese u više američkih gradova.

Prema uvoznoj deklaraciji, trebalo je da sadrže čestitke, ali su umesto toga u paketima bili kompleti od 20, 50 ili 100 falsifikovanih potvrda.

Zvaničnici su naveli da su na potvrdama bili prazni redovi za ime i prezime i datum rođenja vakcinisane osobe, proizvođača vakcine, serijski broj, datum i vreme kada je vakcina primljena, a da je u gornjem desnom uglu bio simbol američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, na falsifikatima je bilo slovnih grešaka i nepotpunih reči, a uvezli su ih entiteti koji nisu povezani sa CDC ili drugim zdravstvenim službama.

Falsifikovane potvrde su zaplenjene u trenutku kada sve više američkih država, gradova i kompanija zahteva dokaz o vakcinaciji. Grad Njujork će ove nedelje početi da uvodi obaveznu vakcinaciju za barove, restorane i druge ugostiteljske objekte.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da je kupovina, prodaja ili upotreba falsifikovanih potvrda krivično delo koje može da potpadne pod kategoriju neovlašćene upotrebe zvaničnog pečata vlade.

Počinioci bi mogli da budu osuđeni na zatvorsku kaznu do pet godina i da plate novčanu kaznu.

Direktor luke Memfis Majkl Nejpert rekao je da su falsifikati gubljenje vremena i resursa, imajući u vidu dostupnost vakcina širom SAD.

"Ako ne želite da primite vakcinu, to je vaša odluka. Međutim, nemojte da naručujete falsifikate, gubite vreme moje kancelarije i kršite zakon", naglasio je Nejpert.

Neke informacije u ovom izveštaju su preuzete od Asošijeted presa.
XS
SM
MD
LG