Linkovi

CDC: Buster vakcina značajno štiti od teže bolesti, hospitalizacije ili smrti


Karton sa podacima o vakcinaciji (Foto: AP/Jeff Chiu)
Karton sa podacima o vakcinaciji (Foto: AP/Jeff Chiu)

Istraživanje američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazalo je da dodatna doza vakcine protiv kovida 19 pruža značajnu zaštitu od težeg oboljevanja, hospitalizacije ili pak smrti.

U studiji je propraćeno stanje više od 400.000 odraslih građana Los Anđelesa koji su oboleli od delta ili omikron varijante u periodu od novembra do decembra 2021.

Jedan od zaključaka studije je da su nevakcinisani pacijenti oboleli od delta soj imali 83 puta veće šanse da budu hospitalizovani od onih koji su kompletno imunizovani i primili su dodatnu dozu.

Inače, Francuska je jedna od poslednjih evropskih država koja je ublažila restrikitvne mere uvedene usled pandemije kovida 19.

U sredu je ukinuta obaveza o pokrivanju lica na otvorenom, dok se ograničenja broja posetilaca koncertnih, sportskih i drugih događaja postepeno ukidaju, navodi se u izveštaju Agencije Frans pres.

Popuštanje mera stupilo je na snagu uprkos tome što su u Francuskoj tokom januara zabeležen značajan porast novoobolelih od kovida.

Francuska ublažava mere dan pošto su Danska i Norveška ukinule većinu restriktivnih mera u vezi sa pandemijom.

Britanija, Irska i Holandija su postupile na isti način.

XS
SM
MD
LG