Linkovi

SZO: Novi soj omikrona sličan je prethodnom


Soj BA.2 omikrona postao dominantan na Filipinima, Nepalu, Kataru, Indiji i Danskoj (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Soj BA.2 omikrona postao dominantan na Filipinima, Nepalu, Kataru, Indiji i Danskoj (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Novi oblik omikron soja kovida 19 pod oznakom BA.2 deluje da nije teži od varijante BA.1, izjavio je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Boris Pavlin.

Prema rečima tog stručnjaka, vakcine pružaju sličan stepen zaštite od različitih sojeva omikrona.

Vakcinacija je najznačajnija zaštita od teških bolesti, uključujući i omikron. Soj BA.2 brzo zamenjuje varijantu BA.1. Malo je verovatno da će se u epidemiološkoj situaciji nešto izmeniti, iako je za temeljnije ocene potrebno više podataka”, zaključio je Pavlin.„Analizirajući stanje u državama u kojima je aktuelno prisustvo soja BA.2 omikrona broj hospitalizacija nije u porastu više nego što se očekivalo”, naveo je stručnjak SZO-a.

Pavlin je rekao i da je soj BA.2 omikrona postao dominantan na Filipinima, Nepalu, Kataru, Indiji i Danskoj.

Stručne ocene objavljene su u trenutku kada soj je omikrona BA.2 počeo da prevladava nas varijantom BA.1 u državama poput Danske. Na osnovu podataka dobijenih iz te zemlje, deluje da nema razlika u težini bolesti, a varijanta BA.2 ima potencijal da zameni soj BA.1 na globalnom nivou, ukazao je predstavnik SZO-a Pavlin.

Varijanta BA.2 lakše se prenosi od soja BA.1 i lakše je mogu dobiti imunzovani građani, pokazuje danska studija u kojoj je analizirano epidemiološko stanje u više od 8.500 domaćinstava – tokom perioda između decembra i januara.

XS
SM
MD
LG