Linkovi

Haker pokušao da otruje vodu u malom gradu u Floridi


ARHIVA - Tastatura tokom konvencije hakera u Las Vegasu, 2017. godine (Foto: Reuters/Steve Marcus)
ARHIVA - Tastatura tokom konvencije hakera u Las Vegasu, 2017. godine (Foto: Reuters/Steve Marcus)

Jedan haker uspeo je da uđe u sistem koji kontroliše vodovod u gradiću Oldsmar na Floridi, sa 15.000 stanovnika, i pokušao da u vodu ubaci otrovnu hemikaliju. Tako je otkrivena opasnost koja, prema rečima stručnjaka za sajberbezbednost, preti industrijskim sistemima budući da su mnogi sve češće kompjuterizovani i dostupni preko interneta.

Haker koji je "provalio" u sistem vodovoda u gradu Oldsmar iskoristio je program za daljinski pristup koji koriste radnici vodovoda i na kratko je 100 puta povećao nivo natrijum hidroksida (sa 100 delova po milionu na 11.100 delova po milionu), saopštio je šerif okruga Pinjelas Bob Gvalteri na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Natrijum hidroksid koristi se za regulisanje kiselosti vode, ali se ta supstanca nalazi i u hemikalijama za čišćenje kao što su sapuni ili tečnosti za čišćenje kanalizacije. U većim količinama može da izazove iritaciju, opekotine i druge komplikacije.

Na sreću, supervizor koji je primetio da se nivo hemikalije menja - pošto se miš koji je kontrolisao haker kretao preko ekrana i menjao podešavanja - mogao je da interveniše i odmah promeni tu komandu, rekao je šerif Gvalteri.

Oldsmar se nalazi na oko 25 kilometara od Tampe. Gvalteri kaže da javnost nikada nije bila u opasnosti, ali je dodao da je haker "natrijum hidroksid podigao do opasnog nivoa".

FBI i Tajna služba su pozvani da pomognu u istrazi, a šerif Gvalteri kaže da ne zna ko je odgovoran za sajbernapad.

Gradski zvaničnici su onesposobili sistem za daljinski pristup i uveli druge mere zaštite da bi sprečili da u vodu uđe povećana količina hemikalije. Upozorili su druge gradske vlasti u regionu koji je u nedelju bio domaćin finalne utakmice NFL lige - Superboula - da provere svoje sisteme.

Stručnjaci kažu da opštinski vodovodi i drugi sistemi mogu da budu laka meta za hakere, jer često nema dovoljno finansija da se unapređuje kompjuterska infrastruktura lokalnih vlasti.

Robert M. Li, direktor kompanije Dragos Sekjuriti i specijalista za ranjivosti kontrolnih sistema, kaže da sve više industrija koristi daljinski pristup kontrolnim sistemima.

"Kako su postrojenja sve više digitalno povezana, sve više kriminalaca će napadati takve ustanove zbog značaja koji imaju u društvu".

Velika firma za sajberbezbednost FireEye (Vatreno oko) pripisala je porast hakerskih napada proteklih godina pretežno "novajlijama" koji uče kako ulaze u daljinski kontrolisane industrijske sisteme. Mnoge žrtve su, po svemu sudeći, izabrane nasumice, i ni u jednom od slučajeva nije izazvana ozbiljna šteta, delimično zahvaljujući bezbednosnim mehanizmima i profesionalnom nadzoru, saopštio je analitičar Danijel Kapelman Zafra.

XS
SM
MD
LG