Linkovi

Američke cene nafte manje od nule, Tramp poziva na kupovinu


Potražnja za naftom nastavlja da opada zbog izbijanja koronavirusa (Foto: AP/Eric Gay)
Potražnja za naftom nastavlja da opada zbog izbijanja koronavirusa (Foto: AP/Eric Gay)

Cena nafte u Sjedinjenim Državama u ponedeljak je prvi put u istoriji bila ispod nule - zbog čega je došlo do velikog pada na američkoj berzi.

Industrijski prosek Dau Džons opao je za 592 poena - odnosno 2 odsto. S&P 500 je takođe bio u padu 2 odsto, a Nasdak - jedan procenat.

Cena barela sirove teksaške nafte (WTI) pala je na minus 37,63 dolara, što predstavlja pad od 100 odsto.

Američke rafinerije su pune i ne mogu da više skladište naftu. Potražnja je drastično opala, jer malo ljudi može da putuje.

Cena brent sirove nafte (EB), koja se dobija u Severnom moru i predstavlja najvažniju referentnu vrednost ovog energenta za dve trećine svetskih ugovora, takođe je pala, ali ni blizu toliko kao američka, više od pet procenata, na 26,59 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja ima 13 članica, a predvodi je Saudijska Arabija, pristala je pre nedelju dana da počne smenjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno 1. maja, što bi trajalo i tokom juna, kako bi se cene povećale. Međutim, planirano smanjenje proizvodnje do sada nije uspelo da zaustavi pad cena nafte.

Tramp: Sjajan trenutak za kupovinu nafte

Posle istorijskog pada cena nafte, predsednik Donald Tramp objavio je da je sada "sjajno vreme da se kupuje nafta".

Predsednik nije želeo da posebno komentariše šta će biti posledice po radna mesta u energetici u zemlji, kao i geopolitčke posledice pada cena nafte usred pandemije koronavirusa, rekavši reporterima da je problem u tome "što se niko više u svetu ne vozi automobilom, u suštini".

Predsednik Tramp na redovnom brifingu o kornavirusu, u Beloj kući 20. aprila 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsednik Tramp na redovnom brifingu o kornavirusu, u Beloj kući 20. aprila 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsednik, koji želi da pridoda i do 75 miliona barela nafte Strateškim rezervama nafte, izjavio je da "ako možemo da je kupimo budzašto, uzećemo sve što možemo da dobijemo".

Tramp je takođe rekao da razmatra da zaustavi nove isporuke saudijske nafte. Na pitanje o tome što je cena sirove nafte na zatvaranju berze iznosila minus 37,63 dolara po barelu, prvi put u istoriji prodaje te sirovine, predsednik je situaciju opisao kao "finansijski škripac".

Budući da je potražnja za naftom praktično nestala, a terminski ugovori su isticali u ponedeljak, oni koji u utorak budu imali ugovore za maj morali bi da sami organizuju isporuku i skladištenje svojih barela nafte. Zato su trgovci na berzi pokušavali da se reše svoje nafte da bi izbegli dodatne troškove isporuke i skladištenja.

“Cene će porasti i poslovi u energetici će biti jaki", predvideo je Tramp, ističući da se drugi oblici sirove nafte i dalje prodaju po ceni većoj od 25 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG