Linkovi

Američku delegaciju čeka ledeni prijem na samitu G-7


Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin (u sredini) vraća se u hotel posle skupa ministara finansija G-7 u Wistleru, u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, prošlog petka
Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin (u sredini) vraća se u hotel posle skupa ministara finansija G-7 u Wistleru, u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi, prošlog petka

Lidere vodećih svetskih industrijalizovanih demokratija, koji se sastaju ovog vikenda u Kvebeku u Kanadi, očekuje porast tenzija oko trgovine i drugih spornih pitanja. Ipak, samit G-7 verovatno će proteći u senci istorijskog događaja početkom sledeće nedelje u Singapuru, za koji analitičari kažu da verovatno neće biti ništa manje značajan za budućnost globalne ekonomije, odnosno za nastavak međunarodnog liderstva Sjedinjenih Američkih Država.

Bez obzira na ispoljenu kolegijalnost i osmehe, jaz između finansijskih ministara zemalja Grupe 7 se povećava pred samit u Kvebeku.

“Biće to nesumnjivo prilično uzavreli samit, bar prema standardima G-7”, kaže Jakob Kirkegard, naučni saradnik Instituta Piterson za međunardnu ekonomiju, i dodaje da odluka Trampove administracije da najbližim saveznicima zavede carine na uvoz aluminijuma i čelika produbljuje američku izolaciju, dok izbijanje trgovinskog rata postaje sve realnija opasnost.

“To, zajedno sa jasnom porukom o namerama administracije da učini isto u odnosu na uvoz automobila i automobilskih rezervnih delova…nije recept za izbijanje svetskog trgovinskog rata, ali jeste za rat SAD protiv svih ostalih”.

Direktor američkog Nacionalnog ekonomskog saveta Leri Kadlov juče je branio mere Bele kuće, nazivajući neslogu “porodičnim svađom”.

“Predsednik Tramp je vrlo jasan u pogledu reforme trgovinskih odnosa, da ćemo preduzeti sve da zaštitimo Sjedinjene Države, američki biznis i radnu snagu”.

Međutim, neki ekonomisti smatraju da će politika “Prvo Amerika” dovesti do “usamljene Amerike”. Neki očekuju da će Kanada, kao domaćin skupa, krenuti prva.

“Ovo će, naime, izazvati gubitak radnih mesta u Americi i Kanadi. Odgovorićemo porukom da to s našeg stanovišta ne može da prođe”, kaže Bil Morno, ministar finansija Kanade.

Kanada i evropske zemlje prete da će uzvratiti sopstvenim carinama na američke proizvode. Takozvana porodična svađa, mogla bi da ima dalekosežne posledice po američko vođstvo širom sveta, što bi išlo u korist Kine - smatraju eksperti.

“To očigledno ide na ruku Kini, u meri u kojoj mislite da je Kina nova globalna sila u usponu. Američka samoizolacija je upravo ono što kinesko vođstvo priželjkuje”, kaže Kirkegard.

Američki sekretar za finansije Stiven Mnučin odbacuje tvrdnje da je Amerika napustila vodeću ulogu u globalnoj ekonomiji i kaže da postignuti američki rezultati, niska nezaposlenost, i rast potrošačkog i poslovnog poverenja, govore sami za sebe.

Ipak, kritičari kažu da američku delegaciju čeka ledeni prijem u veličanstvenom zamku, u kojem će samit Grupe 7 biti održan.

XS
SM
MD
LG