Linkovi

SAD i Kina okončale trgovinske pregovore bez rešenja


Predstavnici SAD i Kine na razgovorima u Vašingtonu 3. juna 2018.
Predstavnici SAD i Kine na razgovorima u Vašingtonu 3. juna 2018.

Kina je saopštila da će njeni trgovinski i poslovni sporazumi sa Sjedinjenim Državama biti poništeni ukoliko predsednik Tramp odluči da poveća tarife i uvede druge restrikcije na uvoz kineske robe. To upozorenje je jasno izneto u saopštenju koje je Peking objavio posle najnovije runde bilateralnih trgovinskih pregovora, završenih u nedelju.

SAD i Kina nisu rešile svoje trgovinske nesuglasice razgovorima koji su završeni u nedelju. Američki tim, na čijem je čelu bio sekretar za trgovinu Vilbur Ros, a u kome su bili visoki zvaničnici sekretarijata za finansije i poljoprivredu, održao je detaljne razgovore sa kineskim zvaničnicima u pokušaju da se smanji kineski suficit u trgovini sa SAD koji je prošle godine iznosio 375 milijardi dolara. Kina je pristala da kupuje više američke robe, ali pod uslovom da SAD ne uvedu nove tarife ili druge restrikcije na kinesku robu koja se prodaje u Americi.

"Ako se to dogodi, osnovni konsenzus koji su postigle Kina i SAD više neće postojati. Posledica će biti poništenje svih rezultata ove runde konsultacija”, ističe Li Jong iz kineske Asocijacije za međunarodnu trgovinu.

Dve strane nisu objavile zajedničko saopštenje posle najnovije runde pregovora koje su proteklog vikenda vodili Vilbur Ros i zamenik kineskog premijera Liu He. Međutim, Peking je kasnije objavio unilateralno saopštenje u kojem je pohvalio, kako je navedeno, “dobru komunikaciju i pozitivan pristup” obe strane. Kina ipak zadržava dosledan stav - ističe kineski ekonomista Li Jong - a on podrazumeva i povećanje uvoza.

"To je veoma korisno da bi se zadovoljila želja Kineza da sebi obezbede dobar život i njihova potražnja za kvalitetnim ekonomskim razvojem, tako što bi se povećao uvoz a to uključuje i proizvode iz Sjedinjenih Država”, kaže Jong.

Trampova administracija zapretila je da će uvesti tarife od 25% na kinesku tehnološku robu u iznosu od 50 milijardi dolara i povećati carine na robu uvezenu iz Kine vrednu 150 milijardi dolara. Kina je obećala da će odgovoriti recipročnim merama, uvođenjem carina na američke poljoprivredne proizvode kao što su soja i kukuruz. Američki farmeri su zabrinuti.

"Ako se uvedu tarife, ljudi misle da štetu trpe samo poljoprivrednici. Ali nije tako – trpi cela zajednica, cela država, ceo srednji Zapad gde je poljoprivreda tako važna. Jer, nije da mi živimo sami na farmi i nikog ne viđamo. Povezani smo ekonomski”, podseća Al Junke iz Udruženja proizvodjača svinjetine Nebraske.

Drugi, pak, kažu da bi, dugoročno gledano, američka ekonomija mogla da ima koristi od novih mera.

“Ako gledate na duže staze, ako imate dugoročnu perspektivu a ovo je takva vrsta industrije, gde se razmišlja na nivou više generacija – mislim da ćemo biti u redu”, kaže Mek Braun, predsednik Republikanske partije Kentakija.

Trgovinski pregovori, takođe, nisu uspeli da razreše dva glavna pitanja – kako da SAD pristupe politici u proizvodnji, koju određuje država Kina i šta Trampova administracija treba da učini u pogledu kineske telekomunikacione kompanije ZTE, koja je prekršila sankcije uvedene Severnoj Koreji i Iranu.

XS
SM
MD
LG