Linkovi

Tramp: Nemačka ne doprinosi adekvatno NATO-u


Američki predsednik Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel pred snimanje grupne fotografije sa liderima G7.
Američki predsednik Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel pred snimanje grupne fotografije sa liderima G7.

Predsednik Donald Tramp je ponovio svoje optužbe da Nemačka ne plaća fer deo obaveza prema NATO-u, u komentaru iznetom tri dana posle sastanka sa liderkom te zemlje koji je, prema navodima Bele kuće, protekao dobro.

“Nemačka plaća DALEKO MANJE nego što bi trebalo za NATO i vojsku. Veoma loše za Sjedinjene Države. To će se promeniti,” naveo je Tramp u utorak na Tviteru.

U govoru posle nedavnog sastanka G-7 na Siciliji, nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla - “Vremena u kojima u potpunosti možemo da računamo na druge su u neku ruku prošlost, kao što sam iskusila u proteklih nekoliko dana.”

Merkel je, medjutim, u utorak pojasnila da je i dalje predana jakim vezama izmedju Sjedinjenih Država i Nemačke. Ona je to izjavila tokom konferencije za novinare sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji boravi u poseti Nemačkoj.

“Verovatno ste upoznati sa redosledom dogadjaja. Razgovori sa Sjedinjenim Državama su važni, kao što su i razgovori sa drugim partnerima. Naš transatlanski odnosi su od vrhunske važnosti i u saopštenju koje sam objavila ili ono što sam nedavno izjavila je zbog činjenice da u svetlu aktuelnih okolnosti imamo dodatne razloge da shvatimo da mi u Evropi moramo da uzmemo našu sudbinu u naše sopstvene ruke.”

Angela Merkel je, poput drugih evropskih lidera, oštro kritikovala odluku američkog predsednika Donalda Trampa na sastanku G-7 da ne potvrdi podršku Pariskom sporazumu iz 2015. o borbi protiv klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG