Linkovi

Mogerini: EU nije u ratu sa SAD, ali štitimo svoje interese


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sa ministrom spoljnih poslovca Kine Vang Jiem u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sa ministrom spoljnih poslovca Kine Vang Jiem u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Iz Brisela i danas stižu reakcije na američku odluku o visokim tarifama na čelik i aluminijum iz Evrope. Reakcijama, ali nadi da će se ovaj problem uskoro riješiti pridružili su se i kineski zvaničnici, koji su u Briselu dogovarali sa evropskim kolegama strateško partnerstvo.

Da li je od danas EU u trgovinskom ratu sa Amerikom, bilo je prvo pitanje šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini nakon što se susrela sa kineskim kolegom.

" EU nije u ratu sa bilo kim, to nije u našim genima ni u vokabularu. Imali smo toga dovoljno u istoriji, a EU je mirovni projekat, i to važi i kada je riječ o trgovini. Vjerujemo globalnu, slobodnu i poštenu trgovinu i nastavićemo tako i zbog toga postižemo brojne trgovinske sporazume sa partnerima širom svijeta. Uz ovo, jasno je da EU mora da zaštiti svoje interese i zato danas Svjetskoj trgovinskoj organizaciji prosljeđujemo ovaj slučaj i uvodimo dodatne tarife na više proizvode iz Amerike. To ne znači da Amerika nije naš najbliži partner i prijatelj sa kojim zajedno radimo na mnogim poljima i to će tako da bude i ubuduće. Ali, kao što rekoh, EU mora da štiti svoje interese".

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji se nadovezao:

"Kada je riječ o trgovinskim odnosima Kine i Amerike, štitimo ne samo naš interes, već i međunarodno utvrđena pravila i globalni sistem slobodne trgovine. Za nas je važan duh jednakosti i međusobnog uvažavanja, kako bismo sa Amerikom našli način da primjenimo ono što je zajednički dogovoreno i imali ozbiljnije i konkretnije razgovore. Vjerujemo da ćemo na kraju naći rješenje od zajedničkog interesa. Kina je odgovorna nacija u međunarodnim kontaktima i držimo našu riječ. To očekujemo i od naših partnera".

Reakcijama na posljednju američku mjeru se pridružio i Evropski parlament, a predsjednik tog tela Antonio Tajani je poručio:

"Vrlo sam razočaran odlukom Vashingtona o tarifama na čelik i aluminijum iz Evrope. To su jednostrane , neopravdane mjere, koje će ozbiljno da pogode radnike, industriju i potrošače sa obje strane Atlantika. EU i Parlament su spremni da brane interes naših građana sa svim sredstvima kojima raspolažemo. Istorija nas uči da se protekcionizam ne isplati, nikome ne koristi, a može samo da izazove trgovinski rat koji će da donese štetu svima. Mi se držimo pravila, i nastavićemo da promovišemo slobodnu trgovinu sa svima koji to žele, na jednakim osnovama, uz visoke standarde zaštite radnika, bezbjednost potrošača i zaštitu intelektualne svojine".

I iz glavnih gradova ključnih evropskih država stižu osude američke trgovinske mjere, sve sa nadom da će evropska reakcija natjerati Vashington da još jednom razmotri svoju odluku. Iz Berlina tako očekuju da evropska lista američkih proizvoda, koja za sada ima simboličan karakter, bude prepoznata kao crveni karton Vashingtonu da hitno mijenja put kojim je krenuo.

XS
SM
MD
LG