Linkovi

7 industrijalizovanih zemalja obećale pomoć izbeglicama


Migranti pristižu u Evropu u sve većem broju
Migranti pristižu u Evropu u sve većem broju

Sedam vodećih industrijalizovanih zemalja sveta su obećale da će pružiti milijardu i osam stotina miliona dolara pomoći UN-u kako bi pomogle u najtežoj migrantskoj krizi od Drugog svetskog rata.

To saopštenje je izdato juče posle sastanka G-7 na marginama Generalne skupštine UN-a u Njujorku. Takodje su bili prisutni lideri zemalja Persijskog zaliva i nekih evropskih zemalja koje se suočavaju sa prilivom raseljenih ljudi.

Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer je rekao da humanitarnim organizacijama očajnički nedostaju sredstva i da je UNHCR-u i organizaciji UN-a, Svetskom programu Hrane potrebno 50 do 60 odsto više od raspoloživih sredstava. Dužnost je medjunarodne zajednice, istakao je on, da obezbedi da se situacija ne pogorša.

Nezavisno od toga, japanski premijer Šinzo Abe je najavio da će njegova zemlja pružiti 810 miliona dolara pomoći za izbeglice i raseljena lica iz Sirije i Iraka, kao i unutar tih zemalja, i dodatnih 750 miliona dolara za mirovne misije na Bliskom istoku i u Africi.

Ujedinjene nacije su saopštile da je od januara gotovo 515.000 azilanata prešlo opasni put preko Sredozemnog mora kako bi pobegli od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi s tim da je 383.000 njih stiglo do obala Grčke, a 129.000 do obala Italije.

XS
SM
MD
LG