Linkovi

SAD ubile osam boraca Al-Šababa u dva vazdušna udara u Somaliji, usred povlačenja trupa


Arhiva - Geografska karta Somalije
Arhiva - Geografska karta Somalije

Američka vojska ubila je osam boraca al-Šababa i ranila još dvojicu u vazdušnim napadima u četvrtak u Somaliji, rekla je za Glas Amerike potpukovnica Kristina Gibson, portparolka američke komande za Afriku.

"I dalje ćemo vršiti pritisak na mrežu al-Šabab. Oni i dalje podrivaju somalijsku bezbednost i moraju da budu obuzdani i degradirani", dodao je šef Afričke komande (AFRICOM) Stefen Taunsend u izjavi.

U saopštenju AFRICOM-a kaže da su dva napada u blizini Džilibaba ciljala teroriste "za koje se znalo da igraju važnu ulogu u proizvodnji eksploziva za Al-Šabab, uključujući improvizovane eksplozivne uređaje na vozilu".

Al-Šabab, teroristička grupa povezana sa Al-Kaidom, svake godine izvodi na desetine bombaških napada po automobilima širom Somalije, uključujući protiv građana, vlade i američkih ciljeva.

Prema AFRICOM-u, al-Šabab je samo od 2018. godine izvršio oko 45 bombaških napada na vozila u glavnom gradu Mogadišu, što je rezultiralo smrću više od ukupno 400 ljudi.

Komanda je ocenila da u napadima nije bilo povređenih ili poginulih civila.

Ovi udari dolaze samo nekoliko dana nakon što je predsednik SAD Donald Tramp naredio Pentagonu da povuče većinu od 700 američkih vojnika stacioniranih u Somaliji.

U saopštenju Pentagona objavljenoj krajem prošle nedelje navodi se da će ove trupe napustiti zemlju "do početka 2021. godine".

Zvaničnici su rekli da će većina tih trupa biti preseljena u Keniju i Džibuti kako bi nastavila borbu protiv al-Šababa.

"Al-Šabab ostaje opasna franšiza al-Kaide", rekao je Taunsend u saopštenju od četvrtka. "Ova misija ilustruje našu stalnu posvećenost iskorenjivanju ove pretnje i pružanju podrške našim somalijskim partnerima u regionu. Premeštamo se, ali zadržat ćemo sposobnost da napadnemo ovog neprijatelja".

XS
SM
MD
LG