Linkovi

SAD uvele sankcije Dodiku, Vučić "zabrinut"


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, arhivska fotografija
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, arhivska fotografija

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke.

"Kancelarija za kontrolu imovine u inostranstvu američkog Sekretarijata za finansije sankcionisalo je Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i jedan entitet pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju d.o.o. Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH", navedeno je u objavi.

Kao rezultat tog postupka - sva imovina i interesi navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posedu ili pod kontrolom američkih građana su blokirani i moraju se prijaviti.

"Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u neposrednom ili posrednom vlasništvu neke od sankcionisanih osoba u iznosu od 50 ili više procenata. Osim ako nije izdata opšta ili posebna dozvola Sekretarijata ili garantovano izuzeće Sekretarijata sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene", ukazano je u saopštenju.

Precizirano je da zabrane podrazumevaju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Ukazano je da je Alternativna televizija u vlasništvu kompanije blisko povezane sa Dodikovom porodicom.

"Međutim, sam Dodik iza kulisa vršikontrolu nad ATV-om time što lično odobrava medijske priče o politički osetljivim temama. Dodik je kupio ATV kako bi unapredio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unapredi lične i političke ciljeve", navedeno je u saopšenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "veoma zabrinut zbog sankcija Dodiku i još nekim osobama u Republici Srpskoj, a još zabrinutiji zbog obrazloženja"

On je rekao da je razgovarao sa Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović, da ga očekuje novi razgovor sa njima 10. ili 11. januara, ali da "Srbija neće uvoditi sankcije legitimnim i legalnim predstavnicima srpskog naroda u RS";prenosi Fonet.

Vučić je rekao da se moraju održavati "racionalni i prostojni" odnosi sa Amerikancima jer su velika sila, ali mu “ne pada napamet da vraća vreme kada su podizane blokade prema pripadnicima srpskog naroda na Drini”.

"Dodik je podrivao institucije BiH"

U tekstu je ukazano da taj potez predstavlja nastavak predanosti Bajdenove administracije kako bi odgovarali oni koji, između ostalog, podrivaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i pretnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima.

"Dodik je podrivao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja deli podele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, čime se rizikuje regionalna nestabilnost", precizirano je u objavljenoj odluci.

Destabilišuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cele regije”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijske obaveštajne službe Brajan Nelson.

Sjedinjene Države neće oklevati da deluju protiv onih koji traže korupciju, destabilizaciju i podele na štetu vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje", rekao je on.

XS
SM
MD
LG