Linkovi

Vijesti: Vučić preko Grenela nudi da pomogne u padu Dodika


Ričard Grenel u poseti Beogradu, septembar 2020.
Ričard Grenel u poseti Beogradu, septembar 2020.

Podgoričke Vijesti objavile su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u nameri da poboljša reputaciju u Vašingtonu, američkim kongresmenima nudio da pomogne u padu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, a sve to preko Ričarda Grenela, nekadašnjeg izaslanika Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova.

List piše da je Grenel na sastanku 1. decembra sa grupom republikanskih kongresmena, kojem je u Trampovom hotelu u Vašingtonu prisustvovao i srpski ambasador u SAD Marko Đurić, Dodika predstavio kao veliki remetilački faktor na Balkanu, a Vučića kao partnera i stabilizatora prilika.

Među kongresmenima koji su bili na sastanku su bili Klaudija Teni, Majk Tarner i Nikol Maliotakos. Ni oni, niti Grenel nisu odgovorili na pitanja Vijesti o navodnom sastanku.

Grenel je na sastanku naveo da bi Vučić bio spreman da pomogne povlačenje ili uklanjanje Dodika, a da je kao alternativu nudio Željku Cvijanović, sadašnju predsednicu Republike Srpske.

Vijesti pišu da se Vučić nada da bi tako mogao da poboljša imidž pred izbore na proleće 2022.

Ričard Grenel često dolazi u Srbiju i Albaniju, sastaje se sa zvaničnicima, ali i dalje nije poznato u kom kapacitetu i da li za nekoga radi.

Glas Amerike je ranije uputio pitanja Vladi i Predsedništvu Srbije da li na neki način sarađuju sa Ričardom Grenelom, ali odgovor nikada nije stigao.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je nedavno izjavio da Grenel od Srbije dobija 100.000 dolara mesečno, a iz Vlade je to demantovano.

Vijesti pišu da, bez obzira na to što nisu na vlasti, uticaj republikanaca je i dalje veliki, a nadaju se da će 2022. moći da osvoje većinu u oba doma Kongresa, pa zbog toga nije neobično što Vučić i dalje “drži” Grenela kao lobistu.

Navodno, Vučić se na Dodika požalio i izaslaniku Evropske unije za Balkan Miroslavu Lajčaku tokom posljednjeg susreta u Beogradu.

XS
SM
MD
LG