Linkovi

Nova ambasadorka SAD u Moskvi predala akreditive, dočekali je demonstranti


Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov na sastanku sa američkom ambasadorkom Lin Trejsi u Moskvi, 30. januara 2023.
Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov na sastanku sa američkom ambasadorkom Lin Trejsi u Moskvi, 30. januara 2023.

Novu ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi dočekala je grupa građana koji su skandirali anti-američke parole dok je ulazila u rusko Ministarstvo spoljnih poslova da preda svoje akreditive.

Grupa je držala transparente sa porukama kritike na račun Vašingtona, od kojih je jedna glasila: "Vaši tenkovi ubijaju civile."

Protesti u Rusiji, posebno oni koji se odnose na rat, su zabranjeni osim ako nemaju podršku vlasti.

Odnosi Vašingtona i Moskve su na jednoj od najnižih tačaka u istoriji. SAD su odgovorile na rusku invaziju Ukrajine tako što Kijev snabdevaju oružjem - što će uskoro uključiti i borbene tenkove Ejbrams - i uvodeći seriju novih ekonomskih sankcija Rusiji, u koordinaicji sa zapadnim saveznicima.

Sa izuzetkom povremenih diplomatskih aktivnosti, među kojima je bila razmena zarobljenika zahvaljujući kojoj su oslobođeni američki marinac Trevor Rid i košarkaška zvezda Britni Grajner, kontakti dve zemlje na visokom nivou su veoma retki.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je ambasadorki Trejsi da očekuje od nje da se pridržava principa nemešanja u unutrašnje poslove Rusije, prenela je državna agencija RIA Novosti.

Američka ambasada je saopštila da je ambasadorka Trejsi "fokusirana na održavanje dijaloga između naših prestonica u vreme tenzija bez presedana, štiteći interese američkih građana pritvorenih u Rusiji i jačanju veza građana SAD i Rusije."

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u petak je izjavila da nova američka ambasadorka u Moskvi neće moći da popravi odnose dve zemlje zbog, kako je rekla, "hibridnog rata" Vašingtona protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG