Linkovi

Ambasada upozorila na protest protiv američke politike u Beogradu


Upozorenje na najavljeni prostest koje je na internet stranici objavila ambasada SAD u Beogradu
Upozorenje na najavljeni prostest koje je na internet stranici objavila ambasada SAD u Beogradu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji objavila je upozorenje na svojoj internet strani američkim građanima na opasnost od protesta u blizini zgrade ambasade u Beogradu, u subotu 29. juna.

Kako se navodi u saopštenju, policija je prijavila da se u subotu očekuje održavanje protesta protiv američke politike prema Srbiji i Kosovu, oko 20 sati, u organizaciji pokreta "Gerila".

Zbog toga, ambasada SAD u uputstvu svojim građanima, savetuje da se izbegava taj deo grada, da se prate lokalni mediji zbog informacija, izbegavaju gužve.

Mediji u Srbiji navode da je pokret "Gerila" nepoznat široj javnosti, a da se za njih čulo kada su se pojavili u tzv. "slobodnoj zoni" opozicije u centru Beograda.

Predsednik pokreta privođen je prošle godine zbog komentara protiv predsednika Srbije na društvenoj mreži, a na svom sajtu oglašavali su se i protiv opozicije, poput ocene da njen "veliki deo očigledno radi za Vučića", javljaju beogradski mediji.

Bez odgovornih za paljenje Ambasade 2008.

Apelacioni sud u Beogradu je januara 2019. godine potvrdio oslobađajuću presudu optuženima za paljenje zgrade nekadašnje američke ambasade u centru Beograda tokom nasilnog protesta povodom proglašenja nezavisnosti Kosova – februara 2008.

Optužnica je teretila ukupno sedam osoba, od kojih je četvoro uslovne kazne oslobodio apelacioni sud, dok su trojica oslobođeni presudom prvostepenom presudom.

Stejt department je tada saopštio tada da je razočaran presudama navevši da jue važno da se pravdi privedu, ne samo oni koji su učestvovali u napadu, već i osobe koje su bile na vlasti i naredile povlačenje policije sa punktova u blizini zgrade ambasade.

Paljenju zgrade diplomatskog predstavništva u SAD prethodio je miting „Kosovo je Srbija“, koji su u Beogradu organizovali predstavnici tadašnje vlasti i opozicije. Nakon skupa grupa huligana kamenovala je američku, nemačku i hrvatsku ambasadu. U zgradu ambasade SAD-a ubačena je baklja zbog čega je izbio požar. U vatri je život izgubio student Zoran Vujović. Tokom nemira na beogradskim ulicama povređeno je 78 građana i 52 policajca.

Inače, 2017. godine Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu i protiv pet policijskih službenika koje tereti za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja. Našli su se na optužnici zbog sumnje na propuste u obezbeđenju tokom mitinga "Kosovo je Srbija" i posle njega.

Poslednja dostupna informacija o tom slučaju, kako je objavio portal Insajder, je da je beogradski Viši sud januara 2019. delimično potvrdio optužnicu - usvajajući deo koji se odnosi na teško delo protiv opšte sigurnosti, dok su odbačene optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

XS
SM
MD
LG