Linkovi

Gutereš i Vučić u Njujorku o Zapadnom Balkanu


Antonio Gutereš, generalni sekretar UN (L) i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (D)
Antonio Gutereš, generalni sekretar UN (L) i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (D)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u Njujorku, gde je u toku zasedanje Generalne skupštine svetske organizacije, saopšteno je iz UN.

U saopštenju je navedeno da su dvojica zvaničnika razmatrali aktuelna pitanja na Zapadnom Balkanu.

O susretu Gutereša i Vučića oglasilo se i predsedništvo Srbije koje je saopštilo da je generalni sekretar UN-a pozdravio, kako je navedeno, odlučnost i konstruktivan pristup predsednika Srbije regionalnim pitanjima.

“Kao i hrabrost i upornost za pronalaženje rešenja za kosovsko pitanje”, navodi se u saopštenju predsedništva Srbije.

Vučić je, navodi predsedništvo Srbije u saopštenju, generalnog sekretara Gutereša obavestio o problemima u dijalogu sa Prištinom.

“Situacija nije ni laka ni jednostavna, ali Srbija čini sve da očuva mir i stabilnost u regionu, dodavši da se situacija komplikuje, naročito u Bosni i Hercegovini”, ukazano je iz pres službe Aleksandara Vučića.

"Radimo na pronalaženju mogućeg rešenja kosovskog problema sa svim međunarodnim činiocima, ali dijalog je blokiran zbog jednostranih poteza Prištine", piše u saopštenju koje je objavilo Predsedništvo Srbije.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojim posreduje Evropska unija i trebalo bi da rezultira pravnoobavezujućim sporazumom dve strane, blokiran je od novembra 2018. Tada su kosovske vlasti uvele carine na proizvode koje uvoze iz Srbije. Prema njihovim tvrdnjama mera je uvedena kao reakcija na kampanju vlasti Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Izlaz iz te pat pozicije, uprkos impulsima koje međunarodna zajednica šalje obema stranama, za sada nije na vidiku.

XS
SM
MD
LG